Eveniment

Interviu istoric cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ce răspunde preşedintele rus la întrebări precum de ce nu a cucerit Rusia Ucraina mai devreme sau despre apartenenţa Rusiei la NATO

Interviu istoric cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ce...

Autor: Gabriel Negreanu

09.02.2024, 07:02 760

Interviul lui Putin cu Tucker Carlson. Preşedintele rus a vorbit zeci de minute despre propria versiune a istoriei. Ce a răspuns Putin la întrebarea: "De ce ai aşteptat atât de mult ca să iei Ucraina?".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a deschis interviul cu cea ce numit "mic context istoric". Pentru mai bine de 20 de minute, Putin a vorbit despre versiunea sa a istoriei, inclusiv despre crearea statului rus.

Preşedintele rus a spus că îi va oferi "documente" lui Carlson "ca să nu credeţi că inventez lucruri".

După "lecţie de istorie" din partea lui Vladimir Putin, Tucker Carlson l-a întrebat: "Dumneavoastră susţineţi că Ucraina, cu siguranţă părţi din Ucraina, estul Ucrainei, este de fapt Rusia, de sute de ani. De ce nu aţi luat-o pur şi simplu când aţi devenit preşedinte acum 24 de ani?

"Aveţi arme nucleare. Ei nu au. Este de fapt pământul vostru. De ce aţi aşteptat atât de mult?"

Preşedintele rus a evitat un răspuns. Putin a continuat să vorbească despre istorie, spunând că ţările care făceau parte din URSS au fost "consacrate ca aparţinând Rusiei" după cel de-al Doilea Război Mondial.

El a spus că zone care au devenit ulterior parte a Republicii Sovietice Ucraina au fost transferate "din motive inexplicabile" şi că "nu au fost niciodată numite Ucraina".

În timpul primului interviu acordat unui jurnalist occidental de la invazia din Ucraina, Vladimir Putin a declarat că a avut o conversaţie în trecut despre aderarea Rusiei la NATO.

Liderul rus a spus că într-o întâlnire la Kremlin cu preşedintele american Bill Clinton, aflat la final de mandat, l-a întrebat: "Credeţi că dacă Rusia ar cere să adere la NATO, acest lucru s-ar întâmpla?".

Putin spune că i s-a răspuns: "Ştiţi, este interesant. Cred că".

Preşedintele rus a precizat apoi că atunci când cei doi lideri s-au întâlnit la cină mai târziu în cursul serii, Clinton i-a spus: "Ştiţi, am vorbit cu echipa mea, nu, nu este posibil acum".

"Îl puteţi întreba. Cred că se va uita la interviul nostru, va confirma", i-a spus Putin lui Carlson.

Presat de Tucker Carlson să spună dacă ar fi aderat la NATO( n.r dacă Clinton ar fi spus da), Putin a declarat: "Dacă ar fi spus da, procesul de apropiere ar fi început şi, în cele din urmă, s-ar fi putut întâmpla dacă am fi văzut o dorinţă sinceră din partea partenerilor noştri. Dar nu s-a întâmplat".

De asemenea, Putin a vorbit despre nemulţumirea sa faţă de extinderea NATO spre est.

"Promisiunea a fost că NATO nu se va extinde spre est. Dar s-a întâmplat de cinci ori. Au fost cinci valuri de expansiune. Am tolerat toate acestea. Am încercat să-i convingem. Le spuneam: vă rugăm să nu o faceţi", a adăugat preşedintele rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO