Eveniment

Investitiile straine stau departe de piata locala, dupa un an in care s-au injumatatit

Investitiile straine stau departe de piata locala, dupa un an in care s-au injumatatit
13.04.2010, 23:03 26

Intrarile de investitii straine directe au coborat infebruarie la 164 de milioane de euro, unul dintre cele mai miciniveluri lunare de la debutul crizei, in scadere cu 19% fata defebruarie anul trecut.

In primele doua luni ale lui 2010, volumul investitiilorstraine reprezinta doar o treime din nivelul inregistrat in primeledoua luni din 2009, potrivit datelor publicate ieri deBNR.

Pe durata anului trecut, investitiile straine directe auscazut la jumatate, pana la 4,8 miliarde de euro, de la 9,5miliarde de euro, cat au fost in 2008.

In lunile dinaintea recesiunii, investitiile strainedirecte aveau un volum lunar de peste 600 de milioane de euro, faraa lua in calcul exceptiile cand valoarea urca la 2 mld. euro saucand scadea la 300 de milioane de euro.

Volumul de investitii straine cuprinde atat investitiigreenfield, majorari de capital la societatile pe care strainii ledetin deja in Romania si credite intra-grup. Valoarea investitiilorstraine poate fluctua semnificativ de la o luna la alta ca urmare aunor credite mari intra-grup.

Care este tendinta in anul 2010 in ceea ce privestevolumul de capital strain care intra in tara? "Exista o retinere ainvestitorilor straini, sunt mai atenti, mai prudenti, in contextulin care cresterea economica s-a calmat si in Occident si prognozeleau fost ajustate. Important este ca guvernantii sa fie atenti sa nualunge si bruma de investitori straini care ar mai putea veni inconditiile actuale de criza. Investitiile straine directe suntcorelate cu evolutia PIB, in sensul ca scaderea lor se vede, cu oanumita intarziere, si in evolutia PIB", spune Lucian-Liviu Albu,doctor in economie.

El spune ca daca investitiile pe care le fac strainii inRomania s-ar mentine in 2010 macar la nivelul de anul trecut, ar fibine, precizand ca este deocamdata greu de presupus care va finivelul la sfarsitul anului.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor deAfaceri din Romania, spune ca tocmai criza din tarile vestice arputea determina companiile straine sa reduca costurile prindelocalizarea capacitatilor de productie si mutarea lor intr-o taraprecum Romania.

"Insa problema este mediul de afaceri romanesc. Ce oferael mai atractiv decat tarile din jur. La valul precedent deinvestitori straini, elementul principal de atractie a fost cotaunica si procesul de convergenta la UE. Romania este o tara mare, opiata mare, forta de munca este ieftina, dar fara sa se lucreze sila calitatea mediului de afaceri, sunt sceptic ca Romania ii va maiconvinge pe investitorii straini."

Raiffeisen Bank estimeaza ca investitiile straine directevor cobori usor fata de 2009, pana la nivelul de 4,5 mld. euro,urmand sa creasca la 6 mld. euro in 2011.

Romanii din strainatate au trimis mai putini baniacasa

Investitiile straine directe au finantat in proportie de62% deficitul de cont curent in primele doua luni aleanului.

Deficitul extern a crescut cu 64% fata de primele doualuni din 2009, la 754 de milioane de euro, dupa ce pe parcursulanului trecut, deficitul extern s-a redus cu 69%, pana la 5miliarde de euro.

Cresterea deficitului in primele doua luni din an a fostdeterminata de reducerea soldului balantei transferurilor curentecu 69%, pana la 312 milioane de euro, ceea ce inseamna ca romaniicare lucreaza in strainatate au trimis mai putini bani acasa anulacesta.

Bunurile, serviciile si balanta veniturilor au avut ocontributie negativa la deficitul de cont curent, inregistrand undeficit de 572, 138 si respectiv 356 de milioane de euro in primeledoua luni ale anului.

Datoria externa a Romaniei a urcat cu 3% din decembrieanul trecut, pana la un sold total de 82,35 miliarde de euro, dincare 82% reprezinta datoria pe termen mediu si lung, mai aratadatele BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO