Eveniment

Isărescu:Dobânzile la depozite în valută sunt excesive;băncile probabil primesc rate mari la credite

Isărescu:Dobânzile la depozite în valută sunt excesive;băncile probabil primesc rate mari la credite

Autor: Alexandra Chelu

04.11.2010, 15:35 33

Băncile dau dobânzi excesive la depozitele în valută comparativcu cele de pe plan internaţional, probabil pentru că se bat pentruclienţi şi unii dintre aceştia încă acceptă să plătească rate marila credite, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,informează Mediafax.

"Ceea ce ne surprinde foarte tare este legat de depozitele învalută. Observăm că există rate de dobândă excesive faţă de ce estepe plan internaţional. Şi la facilităţi overnight dobânzile sunt de2-3%. Sunt bănci care oferă 4-5% la depozitele în euro. Cred căsunt extrem de generoşi. Se bat petru clienţi, probabil că astaeste o explicaţie. Şi probabil că faptul că încă au fost debitoricare au acceptat credite cu dobânzi ridicate le-a facilitat acestlucru", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că oficialii BNR au transmis băncilor şiacţionarilor acestora, pe diverse căi, că sunt "îngrijoraţi".

"De un an, la toate întâlnirile cu acţionarii băncilor, înspecial cei străini, i-am întrebat de unde cred dânşii că băncilela care sunt acţionari vor putea să scoată venituri suficiente saudobânzi suficient de înalte pentru a acoperi o asemeneagenerozitate în ceea ce priveşte depozitele bancare în valută. Carenu sunt deloc în concordanţă cu ceea ce există pe planinternaţional, unde abia dacă obţii 1% la orice depozit în valută.La noi sunt relativ ridicate", a continuat guvernatorul bănciicentrale. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO