Eveniment

Japonia decretează stare de urgenţă nucleară, în urma unor probleme apărute la o centrală

 Japonia decretează stare de urgenţă nucleară, în urma unor probleme apărute la o centrală

Autor: Radu Racu

11.03.2011, 15:06 66

Guvernul japonez a decretat stare deurgenţă vineri după-amiază după ce reactoarele uneicentrale nucleare s-au oprit în urmacutremurului de 8,9 grade produs dimineaţă, iarsistemul de răcire a început să întâmpine probleme, scrie WallStreet Journal. Autorităţile au precizat că până în prezent nu suntinformaţii despre scurgeri de radiaţii însă investighează sursaunui fum care iese de la unul din reactoare.

"Nu există indicii privind scurgeri de orice fel", spune YukioEdano membru în guvernul nipon.

Trei reactoare din centrala nuclearăTohoku, dinOnagawa s-au închisautomat vineri în urma cutremurului, în conformitate cu normelepentru care au fost proiectate. Un administrator al centraleinucleare din Onagawa a declarat că procesul derăcire a reactorului "nu se desfăşoară potrivit planului", adăugândcă a fost instituită "situaţia de urgenţă nucleară".


Compania le-a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere să îşipăstreze calmul. Reprezentanţii companiai au spus că investigheazăîn continuare situaţia reactoarelor, însă până înprezent nu a fost detectată nicio scurgere.

Un cutremur de 8,9 grade s-a produs vineridimineaţă în Japonia, generând un val tsunamiînalt de câţivametri care a început să inunde insulele niponedinspre nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO