Eveniment

La miniştri noi, directori noi: Ariton numeşte un nou şef la Transgaz

Autor: Roxana Petrescu

20.09.2010, 23:56 41

La aproape o lună de la preluarea mandatului de ministru aleconomiei din mâinile lui Adriean Videanu, Ion Ariton face şi primaschimbare în ceea ce priveşte şefia unei companii din portofoliulinstituţiei pe care o conduce.
Astfel, la vârful operaţiunilor Transgaz, companie cu o valoare depiaţă de 690 de milioane de euro, a fost numit Florin Cosma,director al dispecerului naţional de gaze naturale. Schimbareadirectorilor vine în contextul în care, potrivit presei din Sibiu,Florin Muntean a demisionat de la conducerea Transgaz la sfârşitulsăptămânii trecute, invocând motive personale. Muntean a preluatfuncţia de director general al Transgaz în octombrie 2009 după cemai ocupase această funcţie între anii 2005-2007.

Deşi de cele mai multe ori numirile de directori în frunteacompaniilor de stat se fac pe criterii politice, presa din Sibiunotează faptul că actualul şef al Transgaz nu este implicat înpolitică, fiind angajat al Transgaz de peste zece ani, perioadă încare a ocupat mai multe funcţii de conducere.
Reprezentanţii Transgaz nu au comentat schimbarea directoruluigeneral până la închiderea ediţiei.
Managementul din cadrul companiilor de stat a fost indicat înrepetate rânduri de ana­lişti ca fiind unul dintre motivele carestau la baza performanţelor slabe atinse de acestea.
Deşi ideea instituirii unui management privat a fost prezentă demai multe ori în discursul politicienilor, chiar Videanu spunândîntr-un ultim interviu din funcţia de ministru al economiei că-şidoreşte acest lucru, rezultatele concrete în acest sens întârzie săapară.

Videanu spunea că statul nu mai trebuie să fie un administrator, căva scoate la licitaţie internaţională managementul companiilor şică Oil Terminal va fi primul exemplu. Până acum aceste lucruri nus-au întâmplat, dar în schimb la sfârşitul lunii august a fostidentificat primul caz de "management defectuos" al unei firme dinsubordinea Ministerului Economiei, directorul general fiindînlocuit. Este vorba de­spre Iprochim, un institut de ingineriechimică, cu afaceri de 2,5 milioane de euro în 2009. La altecompanii, cum ar fi CNH, Termoelectrica, Oltchim sau SNLO, undeanul trecut pierderile au fost de ordinul zecilor de milioane deeuro, managerii sunt încă în funcţie, nefiind deocamdată depistatecazuri de "management defectuos".
Transgaz este o companie vitală pentru sistemul energetic românesc,acesta fiind operatorul reţelei de transport al gazelor naturale.Prin intermediul Transgaz şi al proiectelor în care este implicatăaceastă companie, România încearcă să se interconecteze cu veciniisăi sau să participe la proiecte majore de interconectare, exempleconcrete în acest sens fiind conductele Arad - Szeged, respectivNabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO