Eveniment

Legea pietei de capital aduce noi divergente majoritari-minoritari

12.05.2004, 00:00 17

Legea pietei de capital, care urmeaza sa intre in dezbaterea Parlamentului este din nou subiect de divergente intre actionarii majoritari si cei minoritari, desi proiectul de lege a fost elaborat pentru a corespunde legislatiei Uniunii Europene. Legislatia dupa care functioneaza in prezent piata a fost, de asemenea, subiectul altor controverse intre majoritari si minoritari, in special in ceea ce priveste ofertele de delistare. Ca si in disputele precedente, actorii sunt Consiliul Investitorilor Straini (CIS), care reuneste cei mai mari investitori staini si Asociatia Actionarilor din Romania (AARO), care reprezinta interesele minoritarilor.
CIS sustine cele mai multe dintre sunt noile reglementari, printre care cele privind operatiunile de majorare a capitalului social, puterea mai mare de reglemenatare pe care o va avea Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si simplificarea procedurilor de tranzactionare in cadrul aceluiasi grup de societati. "AARO considera ca actualul proiect al legii consolidate a pietei de capital reprezinta un mare pas inapoi in ceea ce priveste respectarea drepturilor actionarilor si incurajarea dezvoltarii pietei de capital", spune Gratiela Iordache, directorul executiv al AARO.
Legea va perimte din nou majorarile capitalului social prin aport in natura la societatile detinute public, fapt laudat de reprezentantii CIS. Majorarile capitalului social realizate de actionarul majoritar au fost permise pana la schimbarea legilslatiei in 2002, iar minoritarii spuneau atunci ca aporturile in natura le permit majoritarilor sa isi majoreze cotele detinute in companii aducand ca aport utilaje supraevaluate. "Majorarea de capital asa cum este gandita acum, nu raspunde necesitatilor si realitatilor economiei romanesti si duce la continuarea tratamentului discriminatoriu la care sunt supusi actionarii minoritari in societatile comerciale romanesti," spune Gratiela Iordache.
CIS considera pe de alta parte ca in prioiectul de lege exista si prevderi care ar trebui amendate. Printre acestea se numara aplicarea votului cumulativ pentru alegerea membrilor Consiilor de Administratie. Aplicarea acestei metode pentru alegerea conducerii companiilor permite minoritarilor sa aiba reprezentanti in Consiliile de Administratie. CIS considera ca metoda votului cumulativ nu este adecvata unei tari candidate la UE mai ales ca legislatia europeana nu prevede obligativitatea utilizarii acestei metode. "Ne bucuram ca a fost mentinuta in acest proiect de lege, dar atragem atentia ca aplicarea sa in practica este ingradita de faptul ca actionarul majoritar poate numi oricand un administrator unic," spune Iordache.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO