Eveniment

Legumele mai ieftine aduc inflatia la un nou minim istoric

Legumele mai ieftine aduc inflatia la un nou minim istoric

Click pentru imaginea marita

12.10.2006, 19:55 21

Inflatia pe septembrie s-a oprit la 0,05%. Cuvantul de ordine printre analisti este acum "surpriza", in conditiile in care piata se astepta ca prima luna de toamna sa aduca o surpriza de 0,2%-0,3%. Scaderea a fost alimentata de o noua ieftinire a legumelor, dupa ce pretul lor scazuse si in august cu peste 10%.
Dupa noua performanta din luna septembrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 5,48%, un nou minim istoric. In august se inregistrase pentru prima data dupa 1990 o scadere a preturilor cu 0,1%, care a dus inflatia anuala la 6%.
Acum, analistii se asteapta ca inflatia sa coboare la sfarsitul anului sub 5%, care este nivelul tintit oficial de BNR.
La inceputul anului, oficialii bancii centrale nu sperau insa nici macar sa se incadreze in intervalul de variatie de plus/minus un punct procentual.
Evolutia din septembrie a avut loc in conditiile in care preturile pentru marfurile nealimentare au crescut cu 0,11%, iar la servicii cu 0,2%.
In schimb, la marfurile alimentare preturile au scazut cu 0,26%.
"Estimasem 0,2% pentru septembrie, dar se pare ca am fost pesimist. Ne asteptam ca inflatia sa scada in continuare si este foarte probabil ca la sfarsitul anului sa coboare sub 5%, poate spre 4,8%", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. El este surprins de scaderea in continuare a preturilor alimentare.
"Performanta preturilor din septembrie este remarcabila si, ca de obicei in ultimele luni, neasteptata", comenteaza si Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen.
Septembrie este a patra luna consecutiva in care preturile la bunurile alimentare scad, remarca Libocor, ceea ce duce rata lunara pe aceasta grupa in perioada ianuarie-septembrie la -0,2%, fata de 0,2% in acelasi interval al lui 2005. In septembrie, scaderea a fost provocata de ieftinirea cartofilor cu 18% si a grupei "alte legume si conserve de legume" cu 4,8%, pe fondul unui an agricol bun. Acestea au compensat cresterile de preturi la oua cu 11%.
Si Libocor si-a revizuit asteptarile privind evolutia inflatiei in perioada viitoare. Acum, el se asteapta ca inflatia sa coboare pana in decembrie usor sub 5%. Pentru octombrie, anticipeaza o crestere a preturilor cu 0,4%.
"Cred ca BNR a inceput sa isi faca probleme pentru anul viitor din cauza efectului de baza. Daca terminam anul cu o inflatie de 4,8%, va fi foarte dificil ca dezinflatia sa continue si in 2007", apreciaza Dumitru.
BNR a beneficiat in lupta cu inflatia in 2006 de amanarea majorarilor la preturi administrate pentru anii urmatori. Din aceasta cauza, Libocor considera ca "este foarte posibil ca inflatia sa depaseasca anul viitor 5%, insa nu mai mult de 6%".
Expertii FMI au avertizat recent ca, daca Guvernul va realiza la anul deficitul bugetat de 2,5% din PIB, am putea sa ne confruntam din nou cu o inflatie de circa 7%.
Dupa evolutia nesperat de buna a inflatiei, care este principalul indicator vizat de politica monetara, ne putem astepta si la relaxari ale conditiilor de creditare.
"Dupa performantele din ultimele doua luni, este exclusa o majorare de dobanda din partea BNR. Avand in vedere declaratiile recente ale guvernatorului Isarescu, ne putem astepta ca Banca Nationala sa inceapa sa diminueze rezervele minime obligatorii, cel putin la valuta", apreciaza Ionut Dumitru.
El este temperat in privinta unei scaderi a dobanzii, de la nivelul de 8,75% pe an, in conditiile in care crede ca BNR va mentine o politica stransa, pentru a nu scapa de sub control inflatia in anul urmator.
Ceva mai optimist, Libocor anticipeaza chiar o relaxare a conditiilor monetare la urmatoarea sedinta a BNR, atat in ceea ce priveste dobanda cat si rezervele minime. Si el noteaza ca, in continuare, consumul populatiei pune presiune pe inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO