Eveniment

Libia are investiţii de 60 mld. euro în străinătate

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.03.2011, 23:50 42

Libyan Investment Authority (LIA), fon­dul suveran al Libieievaluat de analişti la 60-80 de miliarde de dolari (44-59 mld.euro), a acumulat par­ti­ci­paţii într-o gamă variată de ac­tivestrăine, de la ziare şi echipe de fot­bal la bănci şi textile,scrie Financial Times. Majoritatea acestora sunt însă în­gheţate caurmare a mă­surilor luate de Oc­ci­dent împotriva regi­muluiGadhafi.

Până acum, LIA şi-a realizat investiţiile prin intermediulfondu­ri­lor de private equity şi a recurs la bănci eu­ropene şiamericane pen­tru a-i administra in­ves­ti­ţiile până când vaacu­mula experienţă pentru a face acest lucru singur.

Totuşi, în pofida în­cer­cărilor multor fon­duri de privateequity de a încheia par­te­ne­riate cu fondul libian, LIA s-aconcentrat în special asupra Italiei, fostul colonizator al Libieişi cel mai mare partener comercial al acesteia, în ceea ce priveşteinvestiţiile externe.

LIA deţine 2,5% în cadrul UniCredit, cea mai mare bancăita­lia­nă din punctul de vedere al active­lor, pe lângă pachetulde 4,9% deţinut de ban­ca centrală libiană. Libia a creat deasemenea un fond comun în valoare de până la 500 mil. $ cu grupulbancar Mediobanca pentru investiţii în com­panii italiene cuprobleme.

Libienii au "atacat" de asemenea ac­tive foarte importante depes­te hotare. Anul trecut, LIA a achiziţionat 3,1% din Pearson,proprie­ta­rul co­ti­dianului de busi­ness Financial Times.

Libyan Arab Foreign In­vestment Company de­ţi­ne 7,5% dinJuventus, clubul de fotbal controlat de puternica familie italia­năAgnelli. Al-Saadi Gad­hafi, un fiu al liderului li­bian, a făcutparte din boar­dul Juventus.

La un anumit moment, Tri­poli a intenţionat să îna­in­teze oofertă pentru clu­bul de fotbal Lazio şi a in­vestit în alt club,Triestina.

Asemeni majorităţii ţărilor sale rivale, Libia a acumulat activeimo­biliare în străinătate, cum ar fi 11 Upper Brook Street, oclădire de birouri din Mayfair, Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO