Necunoasterea unei limbi straine este principalul impedimentpentru medicii care isi cauta un job in tari precum Marea Britanie,Olanda, Belgia, Franta sau in tarile scandinave.
Salariile medicilor care lucreaza in strainatate pornesc de la3.000 de euro pe luna si pot ajunge pana la 12.000 de eurolunar.
"Majoritatea oamenilor au impresia ca sunt mult mai multi medicicare pleaca in strainatate decat se intampla in realitate. Numarulmedicilor romani care chiar obtin un job in alte tari este mult mairedus, pentru ca nivelul de cunoastere a limbii engleze este foartescazut", sustine Nick Sljivic, directorul firmei IMS Recruitment,care are opt ani de experienta in domeniul recrutarii de medici instatele membre ale UE. Peste 3.000 de joburi pentru medicii romaniau fost oferite in acest weekend in cadrul Targului Internationalde Cariere Medicale.
Medicii tineri si proaspetii absolventi pot castiga intre 2.000si 3.000 de euro pe luna daca vor sa lucreze in Germania.
In Romania, salariul unui medic aflat la inceputul cariereivariaza intre 170 si 340 de euro pe luna, potrivit informatiilordin piata.
Salarii foarte mari pot castiga medicii seniori, care in MareaBritanie si in tarile scandinave pot sa lucreze pe venituri lunarecuprinse intre 10.000 si 12.000 de euro.
"Problemele de limba si necunoasterea denumirilor straine pentrutermenii de specialitate, gradul de acomodare si de pregatirereprezinta principalele inconveniente ale unui loc de munca insistemul medical strain. E foarte greu ca la 40 de ani sa inveti sagandesti intr-o alta limba, dupa ce ai parcurs atatia ani de scoalain Romania", spune Popescu S., medic primar reumatolog intr-oclinica privata, care are venituri lunare nete cuprinse intre 2.000si 2.500 de lei (625 de euro).
"Sunt bine platita in raport cu colegii mei de la stat, insamuncesc cate 10, 12 sau chiar 14 ore pe zi. In schimb, nu mai amviata de familie, am fost nevoita sa-l las pe sotul meu sa steaacasa cu copilul", mai spune medicul reumatolog.
In prezent, in Romania lucreaza 50.000 de medici, iar inperioada 2007- 2009, circa 4.000 de medici romani au plecat salucreze in strainatate, potrivit statisticilor de la ColegiulMedicilor.
Ca sa poata aplica pentru un job in strainatate, medicii romanitrebuie sa obtina un cerificat de conformitate de la MinisterulSanatatii (prin care isi echivaleaza studiile in strainatate), uncerficiat de "good standing" (de buna practica medicala) de laColegiul Medicilor, un test de limba straina si un interviu.Perioada de obtinere a unui job in strainatate este de cel putinsase luni, spun specialistii.
"Comunicarea este esentiala pentru medicii care vor sa lucrezein strainatate, nu ne permitem sa-i trimitem la locul de munca farasa poata purta o discutie si de aceea le oferim cursuri de limbainainte de a-i plasa pe noul job", spune Angelica Tranca,reprezentanta agentiei de recrutare Moving people, care facerecrutari pentru angajatorii din sistemul medical din Belgia sauFranta.
Ofertele salariale pentru medicii romani pleaca de la 3.000 deeuro pe luna, egale cu veniturile medicilor locali.