Eveniment

Merrill Lynch, interesata sa intre in afacerea Unitatea III de la Cernavoda

12.07.2005, 20:39 14

Banca de investitii americana Merrill Lynch este interesata sa actioneze ca aranjor in vederea atragerii de capital pentru finalizarea Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect estimat la aproximativ un miliard de euro.

Merrill Lynch ar urma sa atraga ca aranjor in cazul Unitatii III capitaluri in valoare de pana la 700 milioane euro, conform unor estimari oficiale.

Reprezentantii Merrill Lynch au avut saptamana trecuta discutii cu ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, pentru a explora oportunitatile de pe piata energiei, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.

Banca de investitii americana este interesata de a se implica in proiectul Unitatii III, dar si pe bursa de energie de la Bucuresti sau in unele privatizari importante, cum este cea a privatizarii producatorului de gaze Romgaz Medias.

Oficialii Merrill Lynch nu au dorit sa faca comentarii pe aceasta tema.

Banca de investitii Merrill Lynch a depus scrisoare de interes alaturi de alti 13 concurenti pentru a castiga mandatul de asigurare a serviciilor de consultanta la privatizarea Romgaz de catre statul roman. Statul a angajat anul trecut ca si consultant pentru proiectul Unitatii III firma Deloitte & Touche si Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE).

Producatorul de energie electrica Nuclearelectrica urmeaza sa participe la crearea companiei de proiect pentru Unitatea III cu propriile active. La compania de proiect, si-au manifestat interesul de participa si alte companii precum italienii de la Enel, care vor sa participe in proiect cu un capital de 100 milioane euro. De asemenea, societatea de distributie si furnizare a energiei electrice Electrica ar putea participa cu sumele provenite din privatizarea filialelor sale.

Pe lista celor interesati de proiect se mai afla producatorul de otel Mittal Steel, Ansaldo - Italia, AECL - Canada, Korea Hydro Nuclear & Power (Coreea de Sud), AFEN (Asociatia Furnizorilor de Echipamente Nuclearelectrice) - Romania si Cem Demir (Turcia). Pe lista furnizorilor interesati de Unitatea III se afla si puternicele grupuri americane General Electric si Bechtel.

Unitatea III de la Cernavoda va avea o putere instalata de circa 700 MW. Nuclearelectrica produce 10% din cantitatea de energie electrica totala din Romania prin intermediul Unitatii I de la Cernavoda. Unitatea II este acum in curs de finalizare si ar urma sa intre pe piata energiei pana in 2007.

Merrill Lynch are venituri anuale de peste 22 miliarde de dolari. Banca de investitii are sub administrare active de peste 504 miliarde de dolari.

Capitalizarea bursiera a Merrill Lynch pe Wall Street trece de 53,25 miliarde de dolari.

Intre 1995 - 1999, banca de investitii americana a fost foarte activa pe piata finantarilor din Romania, dupa care operatiunile sale locale s-au redus drastic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO