Eveniment

Multinaţionalele au operat creşteri salariale de 4,5%

Multinaţionalele au operat creşteri salariale de 4,5%
22.08.2010, 23:54 116

"Majoritatea companiilor au acordat creşteri salariale în lunileianuarie şi aprilie în funcţie de performanţele individuale aleangajaţilor, dar şi de rezultatele companiei. Totuşi, aproape unadin trei companii nu a majorat deloc salariile, nici măcar pe bazăde performanţă", susţine Oana Datki, country manager al Consulteam,reprezentantul pe piaţa locală al Mercer.
În general, angajaţii care au avut parte de creşteri salariale înacest an fac parte din categoria specialiştilor senior sau dinnivelele de management, aceştia fiind consideraţi angajaţii-cheiedin companii, care trebuie motivaţi şi financiar pentru a puteaperforma în continuare. Pentru restul angajaţilor, companiile auîngheţat bugetele de recrutare. Anagajtorii încă mai acordă şibonusuri bazate pe performanţă, cu o valoare anuală cuprinsă între1 şi 3 salarii lunare, însă valoarea depinde de nivelul şi profilulpostului.
"Cei care au avut parte de cele mai multe creşteri salariale suntangajaţii din zona FMCG, producţie (în companiile care au avutactivitate şi rezultate profitabile), precum şi în IT, undecreşterile au fost totuşi mai mici", mai spune Datki. Procter&Gamble, Kraft Foods România, Dacia, Den Braven, Wrigley, Adobe sauAgricover sunt doar câteva din companiile care au acordat şi înacest an creşteri salariale, de 3-15%, potrivit datelor furnizatede companii. De creşteri salariale de două cifre au avut parte cei2010 angajaţi ai companiei americane Wrigley România, producătorulgumei Orbit, care au avut salarii mai mari, în medie, cu 10%.
Studiul salarial realizat de Mercer în 2010 a fost realizat pe uneşantion de 135 de companii, majoritatea multinaţionale, careprovin din nouă industrii. La studiu au fost analizate peste 400 deposturi din toate departamentele comapaniilor participante. Cutoate acestea, jumătate din cele 135 de companii participante lastudiu continuă angajările în acest an, iar cele mai multe provindin sectoarele IT, producţie şi vânzări de bunuri de larg consum,precum şi din industria energetică.

Managerii din Capitală rămân
în continuare mai bine plătiţi
Salariul pe care îl primesc angajaţii din managementul companiilorcare au sediul în Bucureşti rămâne în continuare mai mare decât celal managerilor din provincie, deşi diferenţele au început încă deanul trecut să se mai estompeze. Dacă anul trecut salariileangajaţilor din top managementul companiilor din Capitală erau cu30% mai mari decât cele ale angajaţilor de pe aceeaşi funcţie dinoraşele mari, precum Cluj sau Timişoara, în prezent diferenţelesalariale sunt, în general, de 20%.
"Deciziile de resurse umane pentru 2010 sunt concentrate încontinuare pe reducerea costurilor. Mulţi manageri se focusează peelementele non-financiare (dezvoltare, carieră, echilibru viaţăpersonală) mai mult decât pe cele financiare, pentru că încearcă sărămână competitivi în războiul pentru talente", mai spuneDatki.
Cu toate acestea, beneficiile de bază acordate de companiiangajaţilor au rămas cele legate de protecţia vieţii şi sănătăţiiangajatului, cum ar fi asigurările de viaţă sau de accidente şiabonamentele medicale şi au renunţat la acordarea de beneficii noi,cum ar fi pensiile private.

Creşteri salariale de 6-7 % pentru 2011
Angajatorii au deocamdată estimări pozitive în ceea ce priveştecreşterile salariale şi pentru anul viitor, mai ales pentruangajaţii la nivel de specialist, pentru că la nivel de managementsalariile au ajuns la nivelul celor din alte state. Cu toateacestea, este posibil să observe o scădere a bugetelor de salariiîn cadrul multinaţionalelor nu din cauza disponibilizărilor, cipentru că cei care au plecat au fost înlocuiţi de noi angajaţi, cusalarii mai mici.
"Procentele de creştere salarială prognozată sunt puţin mairidicate pentru 2011, undeva între 6 şi 7%", mai spune Datki.
Salariile au început să revină pe creştere în acest an, după ceanul trecut majoritatea sectoarelor de activitate au îngheţatbugetele salariale.
Astfel, la nivelul lunii iunie, salariile încasate de angajaţii dintelecomunicaţii au crescut cu 15% faţă de perioada similară aanului trecut, salariul mediu în acest sector fiind de 731 de euroîn prezent, potrivit datelor de la Institutul Naţional deStatistică. Şi în industrie salariile au revenit pe creştere, dupăce anul trecut au scăzut cu peste 6%. Astfel, la jumătate lui 2010,salariile din industrie au crescut cu 9% faţă de perioada similarădin 2009, însă salariile din acest domeniu au rămas printre celemai mici din economie, cu o valoare medie de 335 deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO