Eveniment

Multinationalele isi trimit angajatii la doctor la primul stranut, de teama raspandirii virusului. Cum comentati?

Multinationalele isi trimit angajatii la doctor la primul stranut, de teama raspandirii virusului

Ieri, ora 12.50: bucurestenii au inceput sa poarte masti la metrou pentru a se proteja de virus

04.11.2009, 23:30 39

Numarul cazurilor de imbolnavire cu virusul AH1N1 a ajuns laaproape 700, potrivit ultimelor date comunicate de MinisterulSanatatii, ritmul de raspandire fiind mai rapid in ultima perioada,numai miercuri fiind anuntate 91 de cazuri, cele mai multe inBucuresti (20). Majoritatea bolnavilor prezinta forme usoare alebolii, insa principala problema creata de acest virus esteraspandirea foarte rapida.
In urma valului de noi cazuri anuntate de Ministerul Sanatatii,companiile isi trimit angajatii la medic dupa primele semne deboala, dar iau si masuri precum reducerea deplasarilor pe zborurileinternationale si informari repetate.
"Pentru siguranta clientilor si a angajatilor IKEA, folosimdetergenti dezinfectanti pentru spalarea meselor si a ustensilelorfolosite in restaurant, precum si a podelelor din intreg magazinul.(...) Inca de la deschiderea magazinului IKEA avem un formular incare fiecare manager noteaza rezultatul obtinut in urma verificariistarii de sanatate a fiecarui angajat inainte de a intra in zona sade lucru, iar daca sunt sesizate simptome de raceala sau oricarealta boala, acesta este trimis la medic pentru a fi examinat sipentru a urma recomandarile acestuia", a spus Mihaela Muresan,marketing manager al IKEA Romania.
In cadrul Danone Romania pentru prevenirea raspandirii virusuluigripal au fost instituite masuri precum reducerea deplasarilor pezboruri internationale, promovarea sistemului de teleconferinte,informarea repetata a personalului privind simptomele, masurile deigiena si procedurile, dar si vaccinarea impotriva gripeisezoniere, suportata financiar de companie si care a fost dejaincheiata.

Masti de protectie pentru angajatii din primarii siaeroporturi
La nivelul institutiilor publice, angajatii care lucreaza inrelatie cu publicul au inceput sa poarte masti de protectie.Functionarii Primariei Sectorului 4 poarta incepand de marti masti,masura pe care o aplica si alte institutii subordonate ConsiliuluiLocal precum patrulele de politie, potrivit Mediafax.
Si in aeroporturi angajatii au inceput sa poarte masti, desi nu auprimit o recomandare de la Ministerul Sanatatii in acest sens.George Mihalcea, directorul general al aeroportului Aurel Vlaicu(Baneasa), a spus ca pana in momentul de fata nu a primit de laMinisterul Sanatatii nicio informare legata de masurile pe care artrebui sa le ia aeroportul in privinta gripei porcine.
"Cu toate acestea, am cumparat mai multe masti de protectie,aproape 500, pentru angajatii care intra in legatura directa cupasagerii, in special pentru cei de la securitate si politie", adeclarat Mihalcea. Aeroportul Baneasa are 210 angajati, directorulmentionand ca a cumparat mai multe masti "ca sa fie".
Depistarea cazurilor de gripa AH1N1 a dus la suspendarea cursurilorin mai multe scoli din tara. In Capitala, masurile luate deautoritati au fost dezinfectia in scoli, piete si centre de copii,trierea epidemiologica a elevilor si distribuirea a 20.000 depliante cu recomandari pentru prevenirea imbolnavirilor, potrivitMediafax.
"Suntem depasiti de situatie. Tot mai multi bolnavi vin la control,chiar daca nu prezinta simptomele specifice virusului nou. Oameniisunt speriati, cred ca aceasta este explicatia", spune un medic defamilie din Bucuresti.
Printre persoanele care au fost infectate recent cu virusul AH1N1se numara si Gratiela Iordache, secretarul de stat in Ministerul deFinante.

Gripa noua, in cifre

  • In ultimele 24 de ore au fost confirmate 91 de noi cazuri.
  • In intervalul 31 octombrie - 3 noiembrie au fost raportate 128de cazuri de imbolnavire cu AH1N1.
  • 40 de cazuri au fost identificate duminica la hotelul Sinaiadin judetul Prahova.
  • Cursurile au fost suspendate ieri pentru sapte zile, in 11scoli din Bucuresti si sase judete, din cauza gripei.
  • Institutul Cantacuzino are pe stoc peste 1,3 milioane de dozede vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfarsitul luniinoiembrie.
  • Vanzarile de masti de protectie au urcat spectaculos inultimele zile, unele farmacii epuizand stocurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO