Eveniment

Niculae, Interagro: Inchid combinatele si investesc in agricultura si imobiliare

Niculae, Interagro: Inchid combinatele si investesc in agricultura si imobiliare
08.02.2008, 19:08 61

Omul de afaceri Ioan Niculae (desen), care administreaza grupul Interagro, a declarat pentru ZF ca va inchide astazi cele cinci combinate chimice pe care le detine din cauza majorari pretului la gazele naturale, urmand ca de la 1 martie, aproximativ 6.000 de angajati sa fie dati afara.
"Nu se mai poate lucra, pentru ca mergem pe pierderi. Am hotarat ca si daca inregistrez pierderi de un euro, tot nu mai este rentabil sa continui activitatea in acest segment. Inchid si ma apuc sa investesc in agricultura si in imobiliare", a declarat Niculae.
El a mai spus ca scumpirea gazelor din productia interna cu 5%, a celor din import cu 20%, dar si majorarea ponderii gazului din import de la 28% la 40% in procesul de amestec, schimbari care au fost comunicate retroactiv, au produs grupului pierderi de pana la 7 mil. euro in decurs de o luna jumatate.
Potrivit conducerii Interagro, si anul trecut compania a inregistrat pierderi din cauza fluctuatiilor valutare, mai ales ca aproximativ 90 de procente din productia de ingrasaminte chimice pentru agricultura sunt destinate exportului.
"Romania nu are nicio strategie, nici in domeniul energiei, nici in sectorul chimic, nici in agricultura. Cand s-a depreciat euro, nu le-a pasat de exportatori. Autoritatile spuneau ca piata este libera si ca nu au ce face. Acum apar de doua ori pe zi si spun ca vor sa intervina, dar nu mai au cu ce. Au distrus exportatorii", a spus Niculae.
Gazele naturale detin o pondere de 70% din costurile de productie a ingrasamintelor chimice din combinatele Amurco Bacau, Azochim Piatra-Neamt, Donawchem Turnu Magurele, Amonil Slobozia si Viromet Victoria, detinute de Interagro.
Grupul a raportat pentru 2007 o cifra totala de afaceri de 2,8 miliarde de euro in crestere cu 25% fata de 2006, cand a anuntat afaceri de 2,1 mld. euro. Din aceasta, peste 70%, adica 1,7 mld euro, a fost realizata de cele cinci combinate chimice. Restul de 30% din afacerile Interagro sunt in agricultura. Compania exploateaza 50.000 ha de teren agricol, dintre care 20.000 ha vor fi anul acesta cultivate cu grau, 15.000 ha cu porumb, 11.000 ha cu rapita, iar restul cu floarea-soarelui.
Potrivit Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie, combinatele chimice consuma 20% din volumul total de gaze naturale utilizat la nivel national, iar o inchidere a acestor combinate ar avea repercusiuni grave la nivel local.
"Nu doar angajatii acestor fabrici vor fi afectati, ci si agricultorii romani, care de acum inainte vor trebui sa importe ingrasamintele chimice la preturi mult mai mari", spune Octavian Ciobanu, secretar general in cadrul Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie. Ramasi fara serviciu, angajatii combinatelor sunt hotarati sa picheteze, la inceputul saptamanii viitoare, prefecturile judetelor din care fac parte si Ministerul Finantelor, pentru a cere recuperarea locurilor de munca. "Nu avem ce face daca ne pierdem acest loc de munca, nu avem unde sa ne ducem", spune Gabriel Dimancea, presedintele sindicatului independent TurnuChim din Turnu Magurele. De aici vor fi disponibilizati peste 1.100 de angajati, in conditiile in care, in afara de trei fabrici de textile, combinatul este singurul mare angajator privat din oras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO