Eveniment

Noble Ventures cere 350 mil. dolari despagubiri

18.06.2004, 00:00 20

Firma americana Noble Ventures, fostul actionar majoritar al CS Resita, a majorat la 350 de milioane de dolari suma reprezentind despagubirile solicitate statului roman pentru rezilierea contractului de privatizare a combinatului siderurgic, a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache.
Noble Ventures a cumparat, in 2000, 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, inclusiv investitiile, ridicindu-se la 85,25 milioane de dolari. In decembrie 2002, contractul de privatizare a devenit nul, pe baza uneia din prevederile documentului care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata a doua rate succesive.
Firma amerciana a actionat in instanta statul roman, acuzindu-l de expropiere si a solicitat initial la Curtea de Arbitraj de pe linga Banca Mondiala despagubiri de aproximativ 200 de milioane de dolari.
"Pentru procesul de la Washington au fost angajate firme de avocatura din SUA. O sa folosim toate caile de atac, pentru ca sint foarte multi bani", a mai aratat Ursache.
Potrivit presedintelui AVAS, in cazul unei decizii favorabile firmei americane, vor fi trasi la raspundere cei care au privatizat combinatul.
"Sa fim cinstiti, atunci am avut o serie de stingacii, dar nici americanii n-au jucat corect", a adaugat Ursache.
Dupa rezilierea contractului, combinatul a continuat sa inregistreze pierderi. Societatea a fost vinduta, la inceputul acestui an, firmei Sinara Handel din Germania la pretul simbolic de un euro. Sinara este distribuitorul grupului TMK, cel mai mare producator de tevi din Rusia, care detine si proprietatea Artrom Slatina. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO