Eveniment

Noua lege a concurenţei taie apetitul companiilor pentru contestaţii

06.07.2010, 12:07 29

Guvernul a aprobat modificarea legii concurenţei, care introducesancţiuni pentru instituţiile publice necooperante în ancheteleConsiliului Concurenţei (CC) şi o cauţiune de 30% din amendă pentrucompaniile care fac apel la decizia CC şi cer suspendareasancţiunii pe perioada judecării procesului în tribunal.

"Un element de noutate îl constituie introducerea în actulnormativ a prevederii conform căreia o decizie a ConsiliuluiConcurenţei poate fi suspendată de Curtea de Apel Bucureşti doar cucondiţia plăţii unei cauţiuni de 30% din amenda stabilită prindecizia atacată", se arată într-un comunicat al CC.

În medie, 80-90% din deciziile Consiliului Concurenţei suntcontestate de către companii, ceea ce întârzie plata amenzilor.

De asemenea, noile reglementări permit Consiliuli Concurenţei săsancţioneze şi instituţii de stat, nu doar agenţi economici, cumprevedea legea veche.

Astfel, autorităţile publice centrale şi locale care nufurnizează informaţiile şi documentele solicitate de CC sau careoferă date inexacte sau incomplete vor primi amenzi între 5.000 şi40.000 de lei. Noile reglementări vor intra în vigoare după 30 dezile de la publicarea lor în Monitorul Oficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO