Eveniment

O generaţie pierdută care ne costă 1 miliard de euro

O generaţie pierdută care ne costă 1 miliard de euro

Autor: Adelina Mihai

05.07.2011, 00:00 396

Cei 110.000 de absolvenţi de liceu care nu au reuşit săpromoveze examenul de bacalaureat în acest an reprezintă ogeneraţie care, transpusă în cifre, generează venituri şicheltuieli de aproape un miliard de euro.

Salariile profesorilor, taxele de şcolarizare, indemnizaţiile deşomaj pentru absolvenţi, chiriile plătite de absolvenţii debacalaureat care vin în Capitală la facultate formează o piaţă carea alimentat în ultimii zece ani un sistem despre care s-a spusadesea că reprezintă o "fabrică de diplome" fără valoare pe piaţamuncii.

Rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat de numai44,5% din acest an aduce în faţă rezultatele celor peste 100 demodificări aduse legislaţiei învăţământului în ultimii 20 de ani,dar şi ignorarea unei categorii sociale - cea a profesorilor - înmomentul în care s-a făcut repartizarea bugetelor pentru salariilebugetare. Un profesor de liceu debutant câştigă un salariu de 1.000de lei pe lună (240 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO