Eveniment

O tipografie din Brasov se extinde cu 140.000 € de la UE

23.10.2009, 00:00 221

Firma Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov care anul trecut ainregistrat o cifra de afaceri de peste 990.000 de euro dinproductia de ambalaje si tiparituri din materiale 100% reciclabileva primi fonduri europene nerambursabile de 588.000 de lei (140.000de euro) pentru constructia unei hale de productie siachizitionarea a doua utilaje.

"Am realizat singuri dosarul pe care l-am depus anul trecut inmai in cadrul Programului Operational Sectorial CrestereaCompetitivitatii Economice (POS CCE) si pe care l-am semnat anulacesta in februarie. Ne-a intarziat destul de mult procedura deevaluare a dosarelor, insa este un ajutor considerabil pe care ilvom primi pe langa sursele proprii", spune David Istvan, actionarulunic al Disz Tipo.

Proiectul "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologicla Disz Tipo" are o valoare totala de 1,16 mil. lei (276.000 deeuro). "Vrem sa extindem hala de productie cu 600 de metri patratisi sa cumparam o linie de productie a cutiilor de carton si omasina de caserat care va fi utilizata la imprimarea cutiilor dincarton", mai precizeaza David Istvan.

In prezent, productia este realizata intr-o hala cu o suprafatade 1.400 de metri patrati. "Au crescut cererea si in aceastasituatie am fost nevoiti sa crestem suprafata de productie. Peransamblu, ne asteptam in acest an la un rulaj cu 10-15% mai marefata de anul trecut. Produsele noastre le dis-tribuim in toatatara, iar concentrarea mai mare a comenzilor este in jurulBrasovului."

Finalizarea proiectului se va face anul viitor in lunafebruarie, iar implementarea este prevazuta a se realiza in treietape. "In acest moment avem construita structura halei si selucreaza la inchiderea ei. De asemenea, utilajele pe care leachizitionam din Elvetia sunt contractate si urmeaza sa vina innoiembrie-decembrie. La sfarsitul lunii octombrie depunem primacerere de rambursare."

Compania a mai achizitionat din surse proprii o masina de lipitsi indoit cutii care a costat circa 100.000 de euro, ceea ce aajutat compania sa obtina mai multe comenzi. "Nu am putut sacuprindem aceasta achizitie in proiect deoarece utilajulachizitionat este la mana a doua, iar in ghidul solicitantului esteprevazut ca trebuie sa achizitionam doar utilaje noi."

Pentru partea de cofinantare, firma a apelat la un creditbancar. "Ne-am agitat foarte mult pana sa obtinem creditul. A duratcam doua luni procedura." Compania are in prezent 60 de angajati sidoreste sa mai creeze inca 10 locuri de munca.

Disz Tipo nu se afla la primul proiect de accesare a fonduriloreuropene. "Am mai avut doua proiecte pe fonduri de preaderare prinintermediul carora am achizitionat utilaje. Cunostintele pe carele-am obtinut in intocmirea dosarelor si implementarea proiectelorne-au ajutat si in accesarea fondurilor structurale. Dupa aceastaexperienta pot spune ca nu este o mare filosofie sa scrii proiecte,cat este mai greu sa le implementezi deoarece trebuie sa fii atentsa respecti etapele de derulare prevazute in proiect ca sa primestibanii."

Cine ia banii:

Compania: Disz Tipo din Sacele, judetul Brasov

Obiect de activitate: productia de ambalaje si tiparituri dinmateriale 100% reciclabile

Proiectul: "Constructie hala si modernizarea fluxului tehnologicla Disz Tipo"

Valoarea totala a proiectului: 276.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 140.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 990.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO