Eveniment

Oamenii de afaceri ar alege mai degraba cresterea cotei unice la 19% decat majorarea TVA

22.03.2006, 00:00 16

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine cresterea cotei unice de impozitare de la 16% la 19%, deoarece majorarea TVA ar avea efecte atat asupra firmelor cat si asupra consumatorului final.

"Cresterea cotei unice ar duce la un spor al colectarilor la bugetul de stat. In schimb, o majorare a TVA va duce, pe de o parte, la o crestere a preturilor, si pe de alta parte, la o scadere a profitului companiilor si a bazei de impozitare si implicit a incasarilor la buget", a declarat ieri Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

El a precizat ca autoritatile ar trebui sa fie mai transparente si "sa spuna clar de cati bani mai este nevoie la buget". "Astfel am putea sa vedem si noi in perspectiva afacerile si sa ne stabilim un plan de afaceri in functie de aceste nevoi. Autoritatile trebuie sa gandeasca strategii fiscale pentru ca incasarile la buget nu se fac doar prin cresterea impozitelor", a adaugat Parvan.

La ultima vizita in Romania expertii FMI au recomandat autoritatilor majorarea TVA sau a cotei unice de impozitare ca optiuni de crestere a veniturilor bugetare. Ulterior, premierul Tariceanu a declarat ca intentia Guvernului este sa mentina cota unica de 16%, dar ca alte taxe si impozite, care astazi nu sunt aduse la acest nivel, va trebui corectate, iar, probabil, unele va trebui majorate. In ceea ce priveste relatia dintre firme si banci, oficialul AOAR a apreciat ca deocamdata creditarea companiilor este inca la un nivel redus in Romania, comparativ cu alte state din regiune, ceea ce afecteaza competitivitatea societatilor.

Potrivit datelor AOAR, creditul neguvernamental reprezinta circa 17% din PIB, in timp ce in Bulgaria, procentul este de 36%, in Ungaria de 45%, in Polonia de 27%, iar in Cehia de 33%.

"Sistemul bancar trebuie sa paraseasca pozitia de oligopol si sa gaseasca solutii pentru a oferi credite firmelor romanesti. Fara creditare nu se poate face dezvoltare si nu creste competitivitatea", a spus Parvan. El a apreciat ca unul dintre motivele pentru care bancile refuza adesea creditarea firmelor si mai ales a celor mici este lipsa garantarii.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditului pentru IMM, a apreciat ca trebuie luate anumite masuri atat din partea Guvernului, a BNR si a bancilor comerciale.

"Am realizat un sondaj in randul firmelor si am constatat ca circa 73-74% din companii realizeaza investitii de dezvoltare din surse proprii ale actionarilor si din profit. Acest lucru inseamna ca bancile nu sunt chiar atat de deschise pe cat declara", a apreciat Saramet.

Mai mult, el a mentionat ca din statistica bancilor cu care fondul lucreaza reiese ca 48% din creditele garantate au fost utilizate pentru investitii, iar 52% pentru activitati curente. Din creditele pentru activitati curente, 48% din finantari au ca scop mentinerea firmelor la un nivel minim de activitate.

"Vom incerca din acest an sa sustinem doar activitati care genereaza valoare adaugata. De la inceputul anului valoarea garantiilor acordate de fond au ajuns la circa 17 mil. euro, adica jumatate din volumul de anul trecut", a adaugat Saramet. El a precizat ca anul trecut, fondul a acordat garantii in valoare de 38 mil. euro, ceea ce inseamna credite de peste 80 mil. euro.

"Problema creditarii pentru economia romaneasca este una dintre cele mai importante. Guvernul este prea putin preocupat de a asigura o politica de creditare in favoarea firmelor, bancile isi urmaresc interesul propriu, iar BNR este paralela cu ceea ce se intampla in economia reala", a spus Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR.

Reprezentantii AOAR au propus Bancii Nationale sa analizeze posibilitatea ca rezervele minime obligatorii impuse bancilor sa fie invers proportionale cu creditele acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO