Eveniment

Oamenii de afaceri, pregatiti sa infrunte politicul

Oamenii de afaceri, pregatiti sa infrunte politicul
22.04.2003, 00:00 106

Cei mai importanti oameni de afaceri clujeni, impartiti in trei asociatii de interese - Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903, Camera de Comert si Industrie CCI si Asociatia Patronilor - sunt gata sa faca presiuni in plan politic.
"Timp de 13 ani, toate guvernele au ignorat industria grea, pe care o reprezentam. Fiscalitatea este de nesuportat. 60% din profit merge doar pe impozite. Noul Cod al Muncii este o penibilitate. Nici macar nu a fost negociat cu patronatele. Ne-am saturat sa fim <oile negre> si vrem sa influentam noi politicul, nu invers", a declarat Petre Turc, presedintele filialei clujene a UGIR 1903. "Vom mai lovi si pe altii", a adaugat Turc, cel care a reusit de curand sa atraga in organizatie inca noua membri, oameni de afaceri care au parasit Camera de Comert.
Acestia sunt Dan Emilian Bobis (presedintele Consiliului de Administratie de la Tehnofrig, actionar la Metalo Chimice), Petre Turc (director la Armatura), Vasile Leordean (patronul firmelor Leotex si Flacara), Ioan Leanca (director la Somesul), Angela Popescu (directorul fabricii de confectii Argos), Marcel Borodi (patronul Brinel Computers), Razvan Rotta (directorul Compexit, dealer Skoda), Dorel Goia (actionar Astral Telecom si al lantului alimentar Maestro) si Dan Calin Nistor (patronul lantului alimentar Conis).
De altfel, UGIR va organiza la Cluj pe 16 mai Adunarea Generala a membrilor unde va fi aleasa conducerea executiva. Sedinta va fi condusa de premierul Adrian Nastase, iar la eveniment si-au confirmat deja participarea 55 de presedinti de patronate din tarile Uniunii Europene.
Filiala locala a UGIR  nu este insa singura asociatie patronala care doreste sa reprezinte interesele oamenilor de afaceri si industriasilor clujeni.
Asociatia Patronilor din judetul Cluj, membru al Uniunii Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR) a criticat "privilegierea marilor societati comerciale, in mod deosebit a celor cu capital de stat, care viciaza mediul concurential si are consecinte devaforabile asupra bugetului de stat". 

Cluburile puterii
In Cluj functioneaza doua dintre cele mai importante cluburi elitiste din lume: Rotary - infiintat inca din 1935 si Lions - din 1994. Pentru ca fiecare club are un numar determinat de membri, s-au constituit pana acum mai multe din fiecare. Mai exact, trei Rotary ("Rotary", "Rotary Club Parc", "Rotary Samus") si doua Lions ("Victoria 33" si "Transilvania" - numite astfel dupa numele hotelurilor unde se intalnesc membrii lor, periodic).
Scopurile declarate ale acestora sunt actiunile caritabile, iar modul lor de organizare e similar structurilor masonice. Membrii lor - numai oameni influenti - sustin, insa, ca "nu exista nimic masonic in aceste cluburi", principalul argument fiind ca intalnirile sunt publice, nu secrete.
Printre membrii cluburilor Rotary se afla fostul ambasador roman in Luxemburg, Liviu Zapartan, magnatii comunicatiilor prin cablu Horia Ciorcila (Astral Telecom), Mircea Ilea (UPC Seltron), directorii de fabrici Dorin Toderas (Terapia), Octavian Buzoianu (Ursus), prefectul Vasile Soporan, dar si presedintele Curtii de Apel Cluj, Gheorghe Buta.
In ceea ce priveste cluburile Lions, dintre membrii acestora fac parte ministrul de Interne Ioan Rus, senatorul PSD Grigore Zanc, subprefectul Dan Canta, Razvan Rotta (director Compexit), medicul Paul Porr, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO