Eveniment

Occidentul continuă operaţiunile în Libia, dar vocile care le contestă se aud tot mai tare

Occidentul continuă operaţiunile în Libia, dar vocile care le contestă se aud tot mai tare

Occidentul continuă operaţiunile în Libia

  • Atacurile coaliţiei internaţionale asupra obiectivelor militareale dictatorului libian Muammar Gadhafi au scos din joc mare partedin sistemele de apărare antiaeriană ale acestuia. Aliaţii excludpentru moment orice operaţiune terestră
  • Implicarea ţărilor arabe în operaţiunile militare era ieriseară incertă. Franţa a anunţat că avioanele puse la dispoziţie deQatar vor lua parte la operaţiuni alături de cele franceze, fără ada însă mai multe detalii. Qatarul a promis 4-6 avioane, iarEmiratele Arabe Unite aproximativ 20
  • Numărul criticilor la adresa intervenţiei occidentale s-auînmulţit, mai multe ţări africane, Venezuela, Rusia şi China audenunţat această intervenţie. Primul-ministru rus Vladimir Putin aacuzat Statele Unite că forţa în afacerile internaţionale "adevenit o tendinţă puternică şi constantă în politica americană",iar despre rezoluţia ONU a spus că "este deficitară, permite oriceşi reaminteşte de cruciadele din Evul Mediu". Şi Turcia a criticatatitudinea Franţei
  • Franţa continuă să aibă atitudinea cea mai fermă înrecunoaşterea opoziţiei libiene: reprezentanţi ai ConsiliuluiNaţional Libian au fost primiţi ieri pentru discuţii în sediulMinisterului francez de Externe.
Bombardamentele continuă
Avioanele franceze au întrerupt operaţiunile în noaptea deduminică spre luni, însă ofensiva militară aeriană a fostîndeplinită pe timpul nopţii de şase avioane daneze F16. Lunidimineaţă, avioanele franceze au reluat raidurile, după cum aanunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul ThierryBurkhard, citat de AFP. Avioanele care au decolat de la bazelemilitare de pe teritoriul francez (Solenzara situată pe insulaCorsica şi Saint-Dizier) au continuat atacurile asupra zonelorstrategice deţinute de armatele lui Gadhafi.

Strategia forţelor occidentale nu este clară
Statele care au iniţiat ofensiva militară împotriva Libiei nuau o strategie de luptă coerentă, conducerea operaţiunilor neavândîncă un lider, ci doar un cartier general în Germania, din caresunt coordonate armatele Franţei, ale SUA şi ale Marii Britanii.Franţa a exclus implicarea NATO în ofensivă, de teama modului încare lumea arabă ar percepe acest lucru. Pe de altă parte, Turciaşi Luxemburg au cerut ca NATO să preia coordonarea intervenţieimilitare din Libia. Nici finalitatea intervenţiei nu este certă,Mike Mullen, oficialul cu cel mai înalt grad din armata americană,spunând că nu este exclus ca după finalizarea acesteia Gadhafi sărămână la putere. În timp ce americanii nu vor ca raidurile aerienesă îl vizeze direct pe liderul libian, britanicii nu exclud aceastăposibilitate.
Au lovit în inima puterii militare a luiGadhafi
O clădire administrativă situată în complexul rezidenţial allui Gadhafi din Tripoli a fost distrusă duminică seara pentru căadăpostea un centru de "comandament şi de control" al forţelorlibiene. Clădirea respectivă este situată la aproximativ 50 demetri de cortul în care colonelul îşi primea invitaţii de marcă.Aceasta a fost distrusă de o rachetă, a anunţat un purtător decuvânt al regimului, Moussa Ibrahim, în faţa jurnaliştilor străinicare au fost transportaţi la faţa locului.
Rebelii privesc desfăşurareade forţe aoccidentului
Rebelii au anunţat că acceptă asaltul aerian organizat în bazarezoluţiei ONU, nu însă şi unul terestru. Atacurile aeriene au fostlansate de coaliţia militară şi asupra dotărilor militare aleforţelor loiale lui Gadhafi din apropierea oraşului Benghazi, undese află centrul de comandă al opoziţiei libiene. În consecinţă,deşi rebelii şi-au reconsolidat controlul asupra oraşului Benghazi,au fost nevoiţi să se regrupeze în zone ferite de bombardamente şis-au deplasat 65 km spre vest, în oraşul Ajdabiya, zona fiindferită de atacurile aeriene
Petrolul şi aurul,singurele afectate
Piaţapetrolului, bursele şi pieţele valutare au simţit undeleintervenţiei militare din Libia, însă nu au fost afectate puternicpentru că impactul conflictului din ţara nord-africană asupraeconomiei mondiale nu este foarte mare, spun analiştiistrăini.
Preţul petrolului Brent tranzacţionat la Londra s-a scumpitieri la 115,9 $ pe baril, faţă de 96 $ la începutul lunii ianuarie.Libia este a 12-a ţară exportatoare de petrol din lume şi a treiadin Africa, astfel încât la nivel internaţional există îngrijorăriprivind întreruperea furnizării de petrol din această ţară.Producţia de petrol a Libiei este în prezent sub 400.000 de barilide petrol pe zi, de la 1,58 milioane de barili pe zi înianuarie.
Bursele din Europa crescuseră la jumătatea primei şedinţe detranzacţionare a săptămânii, la Londra indicele FTSE 100 avansândcu 1,26%, CAC 40 (Paris) şi DAX (Frankfurt) urcând de asemenea cu2%, respectiv 2,04%.
Euro s-a depreciat uşor în faţa dolarului, moneda fiindtranzacţionată ieri la valoarea de 1,462 $, în scădere faţă devineri, când euro era tranzacţionat la 1,476 $.
În schimb, preţul aurului a crescut cu 8,25 $, la 1.426,15$/uncie. Pe piaţa interbancară, dobânda Euribor la trei luni,referinţa la care sunt calculate dobânzile pentru creditele îneuro, a avansat la 1,1179% pe an.
.
PUNCTE DE VEDERE ÎN PRESA OCCIDENTALĂ
The Guardian: Lumea arabă, în mare parteneutră faţă de atacurile asupra Libiei Atacurile asupra Libiei nuau provocat reacţii tranşante în lumea arabă, spre deosebire deopoziţia fermă exprimată înainte de invadarea Bagdadului, ultimulasalt al Occidentului asupra unei capitale arabe, scrie TheGuardian. Astfel, a apărut o distincţie clară între invaziaBagdadului şi bombardarea unor ţinte din Libia. Primul eveniment afost în general condamnat de multe state care nu au acum niciun felde rezerve în privinţa bombardării forţelor lui Gadhafi. Un motivcheie pare să fie dorinţa declarată a Vestului nu de a-l îndepărtade la putere, ci de a lăsa soarta acestuia în mâinile cetăţenilorlibieni. În timp ce guvernele Qatarului şi statelor din Golf s-aupronunţat în favoarea atacurilor, presa din Golf şi-a păstrat opoziţie neutră. În Bahrain, protestatarii au o atitudine plină decinism, arătând că ei nu au primit niciun sprijin. Siria şi ArabiaSaudită nu au avut niciun fel de reacţie.

The Wall StreetJournal: SUA îl urmăresc îndeaproape pe Gadhafi, de teamaterorismului Agenţiile americane de informaţii încearcă sădescopere semne care ar indica faptul că, sub atacurile coaliţieiinternaţionale, Muammar Gadhafi ar recurge la acte de terorismîmpotriva unor ţinte occidentale, scrie The Wall Street Journal.Gadhafi dispune de stocuri foarte mari de gaz muştar şi explozibiliputernici care ar putea fi folosiţi împotriva unor ţinte din Europasau împotriva propriului popor. De asemenea, Gadhafi a maiorganizat în trecut lovituri împotriva civililor şi altor lideri."SUA urmăresc îndeaproape această posibilitate", a declarat unoficial american. Deocamdată, oficialii SUA consideră căprobabilitatea ca Gadhafi să revină la acte de terorism esteredusă, el fiind pe moment concentrat asupra menţinerii controluluiasupra puterii în timpul atacurilor aeriene venite din parteaOccidentului. "Nu avem niciun fel de informaţie deocamdată" căGadhafi şi-ar restabili în mod activ legăturile de terorism.

The New York Times: Intervenţia
din Libia pune în pericol agenda preşedintelui americanDecizia preşedintelui american Barack Obama de a autoriza lansareade atacuri militare împotriva Libiei complică planul acestuia dea-şi menţine agenda concentrată pe economia internă, scrie The NewYork Times. Preşedintele Obama a încercat să proiecteze o atmosferăde normalitate şi să minimalizeze importanţa rolului jucat deStatele Unite în Libia. El şi-a continuat vizita în America de Sudfără a-şi modifica programul şi a menţionat doar în trecere faptulcă forţele aliate participă la o nouă intervenţie militară într-oţară musulmană. Unii republicani au sugerat însă că preşedinteleamerican a aşteptat prea mult pentru a-i proteja pe rebeliîmpotriva lui Gadhafi şi că nu a explicat clar obiectiveleacţiunii. Pentru cel de-al treilea an de mandat, Obama intenţionasesă se concentreze asupra soluţionării problemei şomajului şi asupraproblemelor pe termen lung ale ţării. Odată cu evoluţiile dinLibia, Obama are acum trei conflicte militare majore subcomandă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO