Eveniment

OMV a inceput sa stranga bani pentru a plati achizitia Petrom

02.12.2004, 00:00 21

Cei mai importanti actionari ai grupului petrolier austriac OMV, agentia austriaca de privatizare OIAG si fondul de investitii petrolier International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi, nu vor participa la majorarea de capital destinata finantarii achizitiei Petrom si a unor investitii viitoare, relateaza agentia de presa Reuters. Statul austriac detine o participatie de circa 35% din OMV, iar IPIC de aproximativ 20%.
Actionarii au replicat astfel conducerii companiei, care si-a anuntat, ieri, intentia de a strange peste un miliard de euro in urma unei majorari a capitalului social combinata cu o emisiune de bonduri convertibile. Fondurile ar fi fost destinate consolidarii operatiunilor din Europa de Est, inclusiv a finantarii achizitiei Petrom.
Pentru a prelua 51% din actiuni la Petrom, OMV va trebui sa plateasca peste 1,5 mld. euro in perioada urmatoare, finalizarea tranzactiei fiind estimata pentru sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor.
"Acest demers combinat, de majorare a capitalului propriu si de emitere de obligatiuni convertibile, ne va permite sa avem acces la capital, titluri convertibile si finantarea datoriilor, sa ne diversificam sursele de finantare si sa ne mentinem flexibilitatea financiara", a declarat directorul financiar al OMV, David Davies. "Acest demers de colectare de capital ne va ajuta sa ne continuam cresterea si sa ne imbunatatim eficienta. Fiind lider in domeniul petrolului si gazelor naturale in Europa Centrala si de Est, suntem bine pozitionati pentru o crestere si consolidare viitoare a pozitiei noastre puternice din regiune", a comentat Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al grupului austriac.
Potrivit acestora, OMV va emite pana la 3 milioane de actiuni noi in cadrul majoraru de capital, ceea ce ar insemna o crestere cu 11% peste cele 27 milioane titluri existente. La o cotatie de 205 - 206 euro pe actiune, aceasta operatiune ar asigura fonduri in valoare de peste 618 mil. euro.
Pe de alta parte, OMV ar urma sa emita obligatiuni convertibile in valoare de 550 mil. euro.
Emiterea de obligatiuni va fi intermediata de catre bancile Deutsche Bank, Erste Bank si Merril Lynch.
Pretul titlurilor va fi stabilit pe 16 decembrie, cand se va incheia perioada de subscriere pentru emisiune, in conditiile in care actualii actionari ai OMV vor avea drept de preemptiune.
Actionarii vor avea dreptul la o actiune nou emisa pentru fiecare noua titluri existente, in cazul obligatiunilor raportul fiind de doua bonduri pentru 27 de actiuni.
OMV a semnat in iulie contractul de privatizare la Petrom, angajandu-se sa plateasca 669 mil. euro pentru achizitia a 33,34% din Petrom, iar diferenta panala 1,52 mld. euro ca aport de capital in societate, ce urmeaza sa sustina programul de investitii.
Pentru achizitia Petrom, oficialii OMV sustin ca majorarea capitalului grupului nu este necesara, dat fiind nivelul de cash flow disponibil si facilitatile de credit aflate la dispozitia companiei, au precizat pentru ZF oficialii austrieci, care adauga ca o asemenea operatiune ar fi destinata unei cresteri viitoare pe pietele de baza ale grupului.
In paralel, legea privind privatizarea Petrom a trecut de Parlament si este prevazuta a fi promulgata vineri, au spus pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.
Dupa promulgare, legea urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, iar tranzactia intra in faza de "preclosing" (n.r. - anterioara inchiderii tranzactiei), in care va avea loc o adunare a actionarilor Petrom pentru a vota anularea actiunilor care nu au fost subscrise si a opera anumite modificari ale statutului societatii.
In acelasi timp, se face o inregistrare la Regisco a actiunilor, iar banii sunt virati de catre OMV intr-un cont escrow deschis la o banca.
Inchiderea tranzactiei ar putea avea loc cel mai devreme la finele sapatamanii viitoare, mai spun sursele citate.
Dupa inchiderea tranzactiei, OMV va detine 51% din Petrom, Ministerul Economiei si Comertului - 40,74%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,03%, iar un pachet de 6,23% din actiuni vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
Pe bursa, actiunile Petrom se tranzactionau ieri la o valoare de 2.890 lei per titlu, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera a companiei de 2,88 mld. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO