Eveniment

Opoziţia critică violent, dar nu vine cu nicio soluţie financiară în loc

27.06.2010, 23:02 28

Liderii opoziţiei i-au cerut demisia premierului Emil Boc dupăce acesta a anunţat majorarea TVA cu 5 procente, de la 19 la 24%,însă niciul dintre aceşti politicieni nu a venit cu soluţiialternative de creştere a veniturilor bugetare după ce chiar ei aucerut la Curtea Constituţionlă anularea deciziei de reducere apensiilor cu 15%.

Mai mult, liberalii intenţionează să conteste la CurteaConstituţională şi decizia de majorare a taxei pe valoareaadăugată, pentru că ar conţine "nereguli", pe lângă faptul că vaslăbi puterea de cumpărare a românilor.

Politicienii liberali şi social-democraţi nu sunt aşadarmulţumiţi cu această variantă, însă nu au venit cu cifre prin caresă explice de unde se vor lua bani ca să se acopere găurilebugetului. "Domnul Băsescu ne-a minţit, din nou, de două ori: înprimul rând că nu se vor mări taxele şi, iată, le-au mări deja, şi,în al doilea rând, că vrea să salveze economia privată - «omul grasşi omul slab». De data asta, domnul Băsescu omoară pe toată lumeaca să salveze PDL", a afirmat liderul PSD Victor Ponta.

"Este foarte clar, din punctul nostru de vedere, că, de fapt,Guvernul nu are nicio strategie şi acţionează absolut laîntâmplare. În niciun caz cei 15% care nu se mai taie la pensii nureprezintă o sumă atât de mare care să justifice creşterea TVA. Eraclar că toate tăierile, oricum, nu ajungeau ca să nu se măreascătaxele", a mai spus Ponta.

Potrivit execuţiei bugetare pe 2009, peste 2,5 mld de euro s-auîncasat la stat din TVA, urmând ca prin majorarea de 5 procentedecisă sâmbătă de Guvern să se mai adauge până într-un miliard deeuro până la finele anului. Tot Guvernul calculase că prin pachetulde măsuri de austeritate, care includea şi reducerea pensiilor cu15%, pe lângă reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi lărgireabazei de impozitare, s-ar fi făcut economii la buget de 2,5 mld.euro.

Despre aceste cifre nu a vorbit niciunul din finanţiştii PSD şinici fostul ministru liberal al finanţelor Varujan Vosganian, carea fost coleg de cabinet cu actualul titular Sebastian Vlădescu.

"În continuare, noi nu cunoaştem care este viziunea Guvernuluiprivind echilibrul bugetar. De pe acum pot să spun românilor căaceastă măsură privind creşterea TVA, pe lângă faptul că esteinsuficientă, este şi ineficientă, fiind insuficientă pentru cădeja dezechilibrul bugetar pe 2010 necesită sume de cel puţin 3miliarde de euro pentru a se reîntoarce la deficitul de 6,8%", asusţinut Vosganian. El a subliniat că nu ştie dacă Guvernul a făcutşi "impactul în ceea ce priveşte reducerea consumurilor, atuncicând va majora TVA şi care va fi impactul asupra preţurilor".

"Vosganian susţine că "nici comercianţii, nici producătorii nuîşi vor majora preţurile doar cu 5%, ci cu mai mult, pentru a-şiacoperi eventualele costuri survenite din cauza creşterii TVA". "Şidacă cineva obiectează că nu o vor face pentru că oamenii nu aubani, asta nu e adevărat decât în ceea ce priveşte produselealimentare, pentru că omul trebuie să mănânce şi dacă e sărac. Or,eu nu am înţeles de la Guvern că vrea să facă TVA diferenţiat şi săpăstreze 19% la alimente sau la îmbrăcăminte, ceea ce poate ar fitrebuit să facă", a mai spus liderul PNL.

În timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2009, liberaliiau susţinut că impozitele nu trebuie majorate sub nicio formă, cichiar reduse - au vorbit de o cotă unică de impozitare de 10%, fărăînsă a înainta nicio soluţie pentru reducerea cheltuielilorbugetare - în special cele cu salariile grase ale clienteleipolitice. În schimb, PSD a susţinut că este nevoie de o impozitarediferenţiată pentru cei cu venituri mici şi pentru cei cu veniturimari, fără a fi daţi oameni afară din sistemul bugetar. Cei de laPD-L, care au decis acum majorarea TVA, spuneau la începutul anuluică niciunul din impozitele principale - e vorba de impozitul pevenit de 16% şi nici TVA- nu va fi majorat, unii dintrepoliticienii care ocupă fotolii ministeriale - este vorba de ElenaUdrea şi Vasile Blaga - afirmând că dacă se va ajunge în situaţiamajorării taxelor, atunci Guvernul va trebui să demisioneze.

Nici PSD, nici PNL nu îşi doresc însă să vină la guvernare înacest moment dificil. Liderul PSD Victor Ponta susţinea în urmă cucâteva zile că nu va dori să preia guvernarea decât "în urmavotului popular" - adică prin alegeri anticipate.

Impozite şi taxe în UE

România

TVA standard: 24%*

TVA redus: 9%, 5%

Impozitul pe venit: 16%

Impozitul pe profit: 16%

Marea Britanie

TVA standard: 17%

TVA redus: 5%

Impozitul pe venit: 20 - 40%

Impozitul pe profit: 28%

Polonia

TVA standard: 22%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: 18 - 32%

Impozitul pe profit: 19%

Italia

TVA standard: 20%

TVA redus: 10%

TVA super redus: 5%

Impozitul pe venit: 23 - 43%

Impozitul pe profit: 27,5%

Ungaria

TVA standard: 25%

TVA redus: 18%

Impozitul pe venit: 17 - 33%

Impozitul pe profit: 19%

Spania

TVA standard: 16%

TVA redus: 7%

TVA super redus: 4%

Impozitul pe venit: 24 - 43%

Impozitul pe profit: 30%

Grecia

TVA standard: 19%

TVA redus: 9%

TVA super redus:4,5%

Impozitul pe venit :25 - 40%

Impozitul pe profit: 25%

Germania

TVA standard: 19%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: între 14 şi 42%

Impozitul pe profit: 15%

Cehia

TVA standard: 20%

TVA redus: 10%

Impozitul pe venit: 15%

Impozitul pe profit: 19%

Bulgaria

TVA standard: 20%

TVA redus: 7%

Impozitul pe venit: 10%

Impozitul pe profit: 10%

Franţa

TVA standard: 19,6%

TVA redus: 5,5%

Impozitul pe venit: 5,5 - 40%

Impozitul pe profit: 33,3%

* începând cu 1 iulie;

Sursă: UE, Spainexpat.com, Confederaţia FiscalăEuropeană

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO