Eveniment

Pana sa se listeze, Proprietatea se ocupa de imagine

31.05.2006, 00:00 19

Principala schimbare de strategie a Fondului Proprietatea dupa schimbarea presedintelui Consiliului de Supraveghere va fi cea legata de imagine, Fondul urmand sa inceapa o campanie publicitara in mass-media, conform unui interviu acordat de presedintele fondului, Alexandru Paunescu, agentiei Mediafax.

"Filosofia noua ar fi cea legata de imagine. O prezenta cat mai restransa a presedintelui Fondului pe ecrane si demararea unei campanii publicitare, prin clipuri de prezentare a Fondului. Am facut un sondaj. O campanie audio - video este mai buna decat una realizata in presa scrisa. Suntem in discutii cu firme specializate. In rest, se mentine obligatia legala de selectare a companiei de administrare a Fondului si continuam procedura de listare. Ce a fost bun pana acum se pastreaza. Nu am gasit o situatie extraordinar de proasta la Fond", a declarat Paunescu.

Noul sef al Fondului Proprietatea a fost numit in functie in urma cu trei saptamani, iar calendarul de listare a fondului la Bursa, care prevedea si data de 15 mai pentru organizarea licitatiei pentru alegerea societatii care va administra fondul, a fost decalat.

In opinia noului presedinte, legislatia privind fondul ar trebui modificata, Proprietatea urmand ca abia dupa aceea fondul sa fie listat la Bursa.

Fondul Proprietatea a fost constituit pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate in mod abuziv in timpul regimului comunist, iar cei despagubiti nu isi pot valorifica in prezent titlurile primite de la Ministerul de Finante in contul despagubirilor, acest lucru urmand sa fie posibil doar dupa listare. Noul presedinte al fondului estimeaza ca listarea la Bursa ar putea avea loc in toamna acestui an, dupa ce la inceputul anului se vorbea de o listare in luna aprilie.

"Listarea este un pas ulterior autorizarii. Acum suntem la stadiul de stabilire a unor intalniri cu reprezentantii CNVM si de discutii cu privire la modificarile legislative pe care trebuie sa le facem. Trebuie sa clarificam problemele legate de preluarea activelor si de politica de investitii. Pana la rezolvarea problemelor legale, CNVM nu poate sa ne acorde autorizatia. Probabil, listarea Fondului Proprietatea se va realiza in toamna, in acest an", spune Paunescu.

El a mai spus ca in prezent lucreaza la un proiect de modificare a legislatiei.

El nu a dorit sa precizeze daca in opinia sa fondul ar urma sa aiba o limita maxima de detinere ca procent din capitalul social asa cum se intampla la SIF-uri. "Ramane sa stabileasca CNVM acest lucru", a spus el.

Paunescu, fost inspector in cadrul Bancii Nationale, a fost numit la inceputul lunii in functia de presedinte al Fondului prin ordin al ministrului finantelor. El l-a inlocuit pe fostul presedinte Nicolae Ivan, care a fost demis fara ca Finantele sa dea o explicatie clara asupra acestei decizii.

El a declarat ca a fost preferat pentru aceasta functie datorita postului ocupat anterior in cadrul Bancii Nationale si a experientei acestei institutii in supravegrerea financiara. "BNR are cea mai mare experienta si cea mai buna expertiza in materie de supraveghere financiara. Am fost ales eu, fapt ce a impus sa plec din Banca Nationala. Nu mai am, acum, nici o legatura contractuala cu BNR. Am insa o legatura morala. De fapt, am privilegiul de a ma consulta cu fostii mei colegi. Precizez ca aceste consultari sunt reglementate printr-un acord intre BNR, CNVM si CSA. Fondul este supravegheat de Consiliul de Supraveghere, unde BNR a dat trei experti : eu, ca presedinte, am fost transferat aici. Dar inca doi fosti colegi ai mei de la BNR, supraveghetori cu experienta, fac parte din consiliu, fara sa fi fost transferati la Fondul Proprietatea," a declarat Paunescu.

Fondul Proprietatea are in prezent circa 800 de actionari privati care detin circa 1% din capitalul social al fondului, care valoreaza pe hartie circa 4 miliarde de euro. Restul actiunilor se afla in proprietatea statului si ar urma sa fie distribuite celor indreptatiti la despagubiri. In final, numarul actionarilor ar urma sa se ridice la circa 140.000. vlad.nicoolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO