Eveniment

Patriciu s-a plans oficial ca-i sunt ascultate telefoanele

27.01.2006, 21:46 12

Grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu (foto), a depus ieri plangeri la trei comisii parlamentare, considerand ca, in urma ascultarii telefonului omului de afaceri, a fost incalcat dreptul la inviolabilitatea convorbirilor acestuia si ale companiei.

Plangerile au fost adresate Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii (SRI), Comisiei pentru siguranta nationala, Comisiei pentru cercetarea abuzurilor si Comisiei pentru drepturile omului.

Oficialii grupului reamintesc faptul ca, la inceputul saptamanii, lui Dinu Patriciu i s-a adus la cunostinta dispunerea, incepand din noiembrie 2003, interceptarii convorbirilor sale telefonice si ale Rompetrol, in baza prevederilor Legii sigurantei nationale, in cadrul "Operatiunii Patrik".

"Consideram ca savarsirea unor astfel de proceduri de interceptare constituie o grava incalcare a legii procesuale pentru ca, in primul rand, o parte dintre interceptari s-au efectuat inainte de inceperea urmaririi penale si, in al doilea rand, interceptarile nu au fost autorizate de catre un judecator", spun reprezentantii Rompetrol.

Acestia au adaugat ca nu s-a inceput urmarirea penala "sub aspectul savarsirii unor infactiuni privind siguranta nationala a Romaniei".

Oficialii grupului atrag atentia asupra consecintelor "extrem de grave" pe care un atare precedent le poate crea asupra atmosferei mediului de afaceri, sigurantei circulatiei informatiei, increderii reciproce intre partenerii de afaceri si confidentialitatii planurilor de afaceri.

"Ne intrebam de ce, daca notele de interceptare telefonica ar contine intr-adevar date utile solutionarii cauzei, acestea sunt puse la dispozitie dupa 3 ani, nefiind utilizate pana in acest moment de procuratura in vederea intemeierii acuzatiilor aduse proprietarilor grupului Rompetrol. Nu putem sa nu ne intrebam, de asemenea, in mainile cui s-au aflat vreme de 3 ani aceste note de interceptare, continand secrete de afaceri si date concrete despre planurile comerciale ale grupului petrolier Rompetrol si ce destinatie le-a dat, in acest rastimp, posesorul ocult al acestora", au mai spus reprezentantii Rompetrol.

Patriciu, care s-a prezentat miercuri la Parchetul instantei supreme pentru o noua audiere in dosarul Rompetrol, a sustinut ca aceste convorbiri, care "trei ani au stat pe masa cuiva, inainte de a ajunge la procuror", ar putea fi folosite ca mijloc de santaj. Dupa intalnirea de cateva minute cu procurorii, omul de afaceri a declarat presei ca a cerut procurorilor sa ii fie prezentate mandatele in baza carora i-au fost interceptate convorbirile telefonice. Totodata, omul de afaceri a solicitat ca i se comunice daca, in aceasta perioada, au fost inregistrate si convorbirile aparatorilor sai.

Deputatul PSD Ion Stan, secretar al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, declara cu o zi in urma ca, daca Dinu Patriciu va depune o plangere la comisie pe tema interceptarii telefoanelor sale, comisia va demara o ancheta la nivelul SRI.

Stan a mai spus ca, de-a lungul timpului, Comisia a mai fost sesizata de catre Stelian Tanase si de catre fostul presedintele Emil Constantinescu pe tema interceptarilor telefonice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO