Eveniment

Patronatele: Guvernul Boc este singurul din lume care nu are un plan de relansare; ii lipseste expertiza

06.07.2009, 00:00 19

Reprezentantii patronatelor din industrie, sectorul alimentar sau alte domenii spun ca mediul privat se confrunta cu falimente, restructurari, taierea salariilor, probleme care continua sa se agraveze, in timp ce masurile anticriza luate de Guvern pentru imbunatatirea mediului de afaceri nu au existat si continua sa se lase asteptate.

Mai mult, aproape doua treimi din firmele de pe piata romaneasca sunt la limita de supravietuire, potrivit unui studiu al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania.
Ioan Cezar Coraci, presedin­tele UGIR, confederatie patronala ce reprezinta peste 7.000 de firme din industrie, a spus ca Guvernul a venit pana acum doar cu solutii „luate in pripa" si ca se poate vorbi de o lipsa de actiune totala in ceea ce priveste masurile anticriza pentru imbuna­tatirea mediului de afaceri si stoparea declinului economiei.
„Cred ca este singurul Guvern din lume care nu are un plan anticriza. Nu este capabil sa gestioneze situatia de criza si mai grav este ca nu are expertiza", a sustinut presedintele UGIR, din care fac parte firme precum Michelin, European Drinks, Oltchim sau grupul Dacia.
Patronatele au fost chemate ieri la o intalnire cu premierul Emil Boc pentru a discu­ta masuri anticriza. „Boc ne-a chemat la o discutie legata de masurile anticriza, tema similara pe care a discutat-o si cu sindicatele. Patronatele isi vor oferi expertiza si vor propune o serie de masuri anticriza pentru a ajuta Guvernul. Daca vor fi acceptate va fi foarte bine, daca nu, ramane ca Boc sa se rezume la a citi de pe hartie ordonantele", a precizat Coraci.
Printre masurile pe care le propune presedintele UGIR pentru relansarea economiei si pentru mediul de business se numara repunerea in functiune a sistemului de creditare, reducerea costuri­lor indirecte, comasarea taxelor, plata TVA-ului la incasare si nu la facturare.
„O proasta politica macro­eco­nomica taxeaza toate com­paniile, indiferent de marire sau de domeniul de activitate. Aproape doua treimi din firmele de pe piata romaneasca sunt la limita de supravietuire, potrivit unui studiu pe care l-am facut noi", a spus el.
Un alt reprezentant al patronatelor, Mircea Eugen Burada, presedinte executiv al Consiliului National al Patronilor din Ro­mania (CONPR), ce reuneste 30.000 de firme, a declarat ca „nu putem spune ca suntem multumiti de masurile anticriza pe care le-a luat Guvernul".
El sustine ca nu s-a tinut seama de ce a propus patronatul pentru relansarea mediului de business. „Problema spinoasa a TVA-ului nu a fost rezolvata. Ar trebui sa se plateasca in toata tara facturile la 25 de zile si nu la 60 sau niciodata, pentru ca TVA-ul sa poata fi platita la incasare si nu la facturare. Banii continua sa circule foarte greu", a spus el.
Si Sorin Minea, presedintele Rom­alimenta, care reprezinta 70% din firmele care activeaza in domeniul alimentar, a declarat ca este foarte intrigat de faptul ca nu a primit o invitatie la intalnirea cu Boc.
Minea spune ca statul nu a facut nimic pentru acest sector si ca „nu ne mai asteptam la nimic din partea statului, urlam in van. Cel care va taia salarii si va face restructurari in continuare va ramane mediul privat, nu statul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO