Eveniment

PNL vrea votul de învestitură pentru noul guvern pe 30 octombrie, PSD pe 4 noiembrie

PNL vrea votul de învestitură pentru noul guvern pe 30...
23.10.2019, 00:04 298
Liberalii ar vrea ca votul de învestitură pentru noul guvern să fie dat într-un plen reunit al parlamentului, miercuri 30 octom­brie.

Cu toate acestea, PSD ar vrea ca votul să fie dat de legislativ luni 4 noiembrie au declarat surse parlamentare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, PSD ar vrea ca Birourile permanente reunite să aprobe următorul calendar: audierea miniştrilor marţea, miercurea şi joia vii­toare, iar votul să fie dat luni 4 no­iembrie.

În schimb, premierul de­semnat Ludovic Orban a de­clarat marţi că ar vrea ca votul de învestitură să fie marţea sau miercurea viitoare, respectiv pe 29 sau 30 octombrie.

„Propunerea noastră a fost să susţinem un calendar de învestitură cât mai rapid. Luni cel mai probabil vor fi convocate Birouri permanente reunite. Audierea miniştrilor luni, dacă este posibil şi marţi dimineaţă. După ora 14.00 să fie votul de învestitură. Dacă nu este posibil, să fie luni după-amiază şi marţi audierile candidaţilor la funcţia de miniştri şi miercuri votul de învestitură“, a afirmat Ludovic Orban marţi la parlament după negocierile cu USR. Cons­ti­tuţia prevede că prim-ministrul desemnat va cere în termen de 10 zile de la desemna­re votul de încredere al Parla­mentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului.

Programul şi lista guver­nului se dezbat de Camera De­putaţilor şi de Senat în şe­dinţă comună. Birourile perma­nente stabilesc data şedinţei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului şi lis­tei guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea depu­taţilor şi sena­torilor.

Fiecare candidat pentru func­ţia de ministru înscris în lista guvernului va fi audiat în şedinţă comună de co­misiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului mi­nistru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consul-tativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Pentru a trece, Guvernul propus are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor din Parlament, adică 233 dintre totalul de 465. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO