Eveniment

Prabusirea consumului si contractia afacerilor s-au vazut in buget : - 7% la venituri dupa sapte luni

Prabusirea consumului si contractia afacerilor s-au vazut in buget : - 7% la venituri dupa sapte luni
27.08.2009, 18:49 25

Consumul este in cadere libera, evolutia fiind vizibila la nivelul sumelor colectate din TVA, care au scazut cu 18,5% in primele sapte luni, la 19,8 mld. lei. „Sumele colectate din TVA au continuat sa scada atat in termeni nominali, cat si reali, reflectand nivelul redus al activitatilor in economie. Implicit, consumul pare ca se afla inca si el pe panta descendenta, consumatorii reactionand astfel in fata incertitudinii veniturilor viitoare si a reducerii puterii de cumparare", a comentat Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica.

O corectie semnificativa s-a manifestat si in cazul incasarilor din impozitul pe profit, care au coborat la sfarsitul lunii iulie cu 14,4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, reflectand ajustarea puternica a afacerilor.

Impozitul pe profit a scazut in iulie cel mai mult dintre componentele veniturilor bugetare, variatia anuala a acestuia coborand de la -8% in iunie la -14,4% pe primele sapte luni. „Acest fapt reflecta continuarea ajustarii activitatilor din sectorul privat, care inca resimte puternic efectele crizei", a explicat Lungu.

Veniturile din contributii sociale au reusit sa ramana la un nivel comparabil cu cel inregistrat in primele sapte luni ale anului trecut, pe fondul deciziilor de majorare a cotelor adoptate la inceputul acestui an. Impozitarea salariilor si a veniturilor a adus mai multi bani la buget, sumele colectate inregistrand un plus de 7,2%, la 11,1 mld. lei.

La a doua rectificare bugetara din acest an, discutata miercuri de Executiv, Finantele au prognozat venituri bugetare in scadere cu 17,4 mld. lei, dintre care 7 mld. lei de la bugetul de stat si 2,1 mld. lei de la bugetele locale.

In ceea ce priveste tendinta veniturilor in viitorul apropiat, Lungu a estimat ca ne apropiem de punctul de inflexiune al crizei, cel putin din punctul de vedere al incasarilor.

Cheltuielile au crescut nepermis de mult

In timp ce veniturile bugetare s-au prabusit cu 7% la sfarsitul lunii iulie, cheltuielile totale au continuat trendul ascendent, urcand cu 7,4%.

„Cheltuielile bugetare au continuat sa creasca nepermis de mult. Cheltuielile cu personalul au depasit deja mai mult de un sfert din totalul cheltuielilor, iar rata de crestere a acestora este mult mai mare decat cea din sectorul privat", a mai spus Lungu.

Dupa sapte luni, cheltuielile de personal au inregistrat o crestere de 11,8%, in timp ce, la polul opus, cheltuielile de capital au coborat cu 11,9%.

„Managementul cheltuielilor publice lasa insa foarte mult de dorit. In lunile urmatoare ar trebui sa vedem o ajustare a cheltuielilor cu personalul, insa exista si riscul ca aceasta sa fie amanata datorita alegerilor prezidentiale. Ajustarea cheltuielilor publice este foarte anemica si timida", a precizat Lungu.

La randul ei, Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank, a spus ca masurile intreprinse pana acum de guvern nu au fost suficient de eficiente si au vizat doar reducerea cheltuielilor pe termen scurt.

„Romania are nevoie de masuri pe termen lung, cum ar fi modificarea cadrului legislativ si responsabilizarea cheltuirii banilor publici, precum si de o restructurare de ansamblu a sistemului public."

Hancila a mentionat ca majorarea cheltuielilor de personal cu 11,8% s-a realizat in conditiile in care o parte din primele anterioare nu au mai fost acordate, precizand insa ca daca nu va intra in vigoare legea salarizarii unice, atunci se vor relua aceste practici de stimulente in sistemul public imediat ce economia isi va reveni, creand premisele adancirii acestor dezechilibre.

„De aceea, guvernul trebuie sa grabeasca adoptarea legii unice a salarizarii si reformarea sistemului de pensii, precum si sa responsabilizeze modul de cheltuire a banilor publici, altfel, Romania isi va prelungi agonia si banii publici se vor irosi in continuare pe cheltuieli curente, iar investitiile in infrastructura vor fi amanate la nesfarsit", incheie economistul-sef al Volksbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO