Eveniment

Presedintia: Cei trei ziaristi rapiti in Irak sunt in viata

12.04.2005, 20:11 91

Cei trei jurnalisti rapiti in Irak sunt in viata, iar autoritatile de la Bucuresti sunt "destul de optimiste" in legatura cu starea acestora, a declarat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Adriana Saftoiu.

"Din toate informatiile de la ora actuala, jurnalistii sunt in viata si elementele pe care le detinem ne fac sa fim destul de optimisti fata de starea lor", a afirmat Saftoiu.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a mai precizat ca este mentinuta in permanenta legatura cu familiile celor trei ziaristi.

Ea a precizat ca mai multe detalii in acest caz "n-ar ajuta deloc operatiunile" si ca atitudinea autoritatilor nu reprezinta "nici afront, nici aroganta" fata de presa.

Adriana Saftoiu a facut un apel la presa pentru verificarea tuturor informatiilor difuzate de jurnalisti si a precizat ca, desi in acest moment "situatia este de asa natura" incat nu se poate raspunde la toate intrebarile, lamuririle vor fi date la final, dupa recuperarea celor trei jurnalisti.

De altfel, Saftoiu a mai spus ca au avut loc consultari si cu autoritatile din alte tari care s-au confruntat cu situatii similare, pentru a vedea cat de deschise au fost acestea fata de presa, constatandu-se ca si in acele cazuri s-au oferit foarte putine informatii despre desfasurarea operatiunilor propriu-zise.



Hayssam: Nu am legatura cu rapirea

Omul de afaceri Omar Hayssam a declarat jurnalistilor, pe holul Curtii de Apel Bucuresti - instanta care a luat in discutie ieri punerea sa in libertate - ca nu are nici o legatura cu rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. In fata judecatorilor, Hayssam s-a declarat nevinovat pentru infractiunile economice de care este acuzat, in dosarul in care a si fost arestat de Tribunalul Bucuresti.

Omul de afaceri romano-sirian a sustinut ca niciodata nu a fost audiat de anchetatori in legatura cu acuzatiile economice mentionate, ca nu a stiut de contractele pentru care acum este incriminat si ca nici nu a negociat contractele de leasing.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie il acuza pe Hayssam ca, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, a constituit, in perioada septembrie 2001- octombrie 2002, o grupare criminala la care au aderat Mohamed Munaf (cel care i-a insotit pe jurnalistii romani la Bagdad - n.r.), Mohamed Omar (fratele lui Hayssam), Adnan Khdip si Quasin Esse.

Hayssam a fost retinut pentru infractiuni economice, in baza ordonantei din 6 aprilie, el fiind acuzat ca a inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo pe care le-ar fi exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor.

Curtea de Apel Bucuresti a decis sa amane luarea unei decizii privind punerea in libertate a omului de afaceri romano-sirian pentru astazi.

Avocatul Viorel Spanu a aratat ca grupul de firme Manhattan, condus de Hayssam, nu s-a implicat in achizitionarea in leasing a capetelor de tractor Volvo, iar ca in acest dosar - care s-a constituit in 2002, pentru presupuse fapte penale - clientul sau nu a fost audiat niciodata. Pe de alta parte, Spanu a spus ca nu este justificata de anchetatori perioada din momentul in care Hayssam a fost ridicat si dus la audieri, respectiv intervalul dintre ora 18.00 si ora 0.30, la care - potrivit informatiilor facute publice de Parchet - a fost emisa ordonanta de retinere a sirianului.

De asemenea, aparatorul a aratat ca Hayssam nu a fost pus sa dea nici o declaratie, "nici macar pe foaie alba", in legatura cu acuzatiile ce i se aduc. Totodata, avocatul Spanu a solicitat instantei sa amane pana astazi decizia privind recursul declarat de Hayssam impotriva arestarii sale. Aparatorul lui Hayssam a motivat ca vrea sa inainteze judecatorilor certificate eliberate de Registrul Comertului, pentru a demonstra ca sirianul nu are legatura cu firmele invocate de procurori, respectiv Best Wood Production si Carmina.

Cel de-al doilea avocat al lui Hayssam a sustinut ca, pentru faptele pentru care a fost arestat, Hayssam nu trebuia arestat intrucat nu prezinta pericolul social invocat de anchetatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO