Eveniment

Preţul medicamentelor, un joc cu o miză de aproape 8 mld. lei, în care atât Ministerul Sănătăţii cât şi companiile farma se ascund în spatele unor bâlbâieli legislative

Preţul medicamentelor, un joc cu o miză de aproape 8...

Autor: Ioana David

13.03.2015, 09:18 225

Preţurile medicamentelor, care vor fi revizuite de la 1 aprilie, prima actualizare de acest fel ce are loc în ultimii şase ani, au ajuns mai ridicate ca în alte state din cauza unui joc al răspunderii pasat de la compani­ile farma la Ministerul Sănătăţii.

În pofida faptului că legislaţia în vigoare prevede că preţul din România este revizuit anual astfel încât să fie stabilit la cel mai mic nivel dintr-o bază de comparaţie de 12 state, mai multe informaţii arată că în realitate preţurile pentru unele produse au ajuns şi de patru ori mai mari în lipsa revizuirilor periodice.

Unele date oficiale vizualizate de ZF arată că preţul unui medicament antidepresiv pentru tratarea afecţiunilor psihice este de 63,82 lei pe cutie în România, în condiţiile în care cel mai redus preţ este în Germania, unde o cutie costă 15,92 lei. Diferenţe mari de preţuri există şi în cazul unor produse mai scumpe. Spre exemplu, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic costă 8.361,11 lei pe cutie în România comparativ cu 7.165,87 lei pe cutie în Grecia.

Puţini sunt cei care ştiu că preţul a 6.115 medicamente care se eliberează pe bază de prescripţie medicală este stabilit de Ministerul Sănătăţii pe baza unei comparaţii cu alte 12 state europene şi este fixat la un nivel mai redus sau cel mult egal cu preţul medicamentelor din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO