Eveniment

Preţuri fixe la combustibili? Se poate, dar sunt şi consecinţe

Autor: Claudia Medrega

14.04.2011, 23:47 32

Posibilitatea îngheţării preţurilor la combustibili pe bazalegislaţiei existente este în studiul Consiliului Con­curenţei şiDepartamentului de Afaceri Externe, la cererea premierului EmilBoc.

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, spune călegislaţia românească permite în­gheţarea preţurilor, deşi nuexistă niciun astfel de pre­cedent într-o piaţă liberă. Ea amenţionat că OMV Petrom va respecta toate prevederile legislaţiei,făcând referire şi la con­formitatea cu legislaţia europeană."Orice îngheţare va fi tem­porară, pentru că ăsta e spiritul uneiintervenţii ad­ministrative în politica de preţuri comerciale, şibineînteles că vor urma consecinţele după expirarea respectiveiin­terdicţii. Petrom respectă ce­re­rea şi oferta. O să respectămlegislaţia din Ro­mânia, con­form principiului dreptului român şiprincipiilor euro­pene."

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele ConsiliuluiConcurenţei
Există posibilitatea de a îngheţa preţurile în situaţiiexcepţionale, dar sunt două probleme: legislaţia există dinainte deaderarea la UE, astfel că trebuie analizat dacă contrazicetratatul, iar pe de altă parte trebuie lămurit ce înseamnă condiţiiexcepţionale.
Emil Boc, prim-ministru
Am invitat la şedinţa de guvern şi pe preşedintele ConsiliuluiConcurenţei şi am cerut ca împreună cu Departamentul de AfaceriEuropene să ne prezinte dacă acest articol din lege este compatibilcu legislaţia europeană şi dacă poate fi aplicat în România, avândîn vedere faptul că acel articol a fost adoptat înainte de intrareaîn UE. Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom găsi o soluţie.
Mariana Gheorghe, directorul general executiv al OMVPetrom
Îngheţarea preţurilor este permisă de legislaţia românească,dar nu există niciun precedent de acest fel pe o piaţă liberă.Orice astfel de îngheţare va fi temporară, pentru că ăsta espiritul unei intervenţii administrative în politica de preţuricomerciale, şi bineînteles că vor urma consecinţele după perioadaexpirării respectivei interdicţii.
Este momentul să ne concentrăm pe creşterea economică, cerinvestitorii străini

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO