Eveniment

Primii 10 datornici la stat au restante de 2 mld. euro

03.08.2006, 19:38 23

Cei mai mari zece debitori la bugetul general consolidat al statului aveau datorii totale de peste 2 mld. euro la finele lunii iunie, arata datele publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Topul datornicilor este dominat autoritar de companiile de stat, care sunt fie societati miniere, fie alti colosi industriali din proprietatea statului.
Primele doua locuri sunt ocupate in ordine de Compania Nationala a Huilei Petrosani, cu datorii totale de 610,7 milioane de euro la stat, si de CFR, cu datorii de 584,4 milioane de euro. Astfel, mai bine de jumatate din datoriile de doua miliarde de euro din top 10 sunt concentrate la varf, de catre CNH si CFR.
In clasament urmeaza Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor, cu datorii la stat de peste 312 mil. euro, Tractorul Brasov cu aproape 120 mil. euro, Minvest Deva cu 106 mil. euro si Termoelectrica (99 mil. euro). UCM Resita, controlata de consortiul elvetian Inet Group, este compania privata cu cele mai mari datorii la stat, conform informatiilor de la Finante. Compania sustine insa ca datoriile trebuiau anulate la data privatizarii si ca de fapt ele nu exista in prezent.
In top 10 datornici, majoritatea datoriilor la stat reprezinta restante la plata contributiilor pentru pensii (1,23 mld. euro), urmate de restante la plata impozitelor pe profit, TVA, etc (617 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO