Eveniment

Procesul Noble Ventures vs. statul roman incepe la Washington

05.10.2004, 00:00 25

Tribunalul Arbitral din cadrul Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii din Washington incepe astazi audierile in procesul intentat guvernului roman de catre compania americana Noble Ventures, fosta proprietara a Combinatului Siderurgic Resita, in care firma solicita despagubiri de peste 350 mil. $.
Potrivit casei de avocatura Musat & Asociatii, cea care alaturi de casa americana de avocatura White&Case apara interesele statului roman, audierile se vor derula pe parcursul a sase zile, timp in care vor comparea in fata instantei martorii si expertii partilor implicate in proces.
"Majoritatea timpului dedicat infatisarilor de la Washington va fi alocat interogarii martorilor si expertilor, pledoariile avocatior urmand sa fie depuse in scris la o data ce va fi stabilita de catre Tribunalul Arbitral", a declarat Cornel Popa, avocat asociat al Musat & Asociatii.
Aparatorii guvernului se declara optimisti in legatura cu sansele Romaniei de a castiga in acest dosar. "Efortul avocatilor a rezultat in pregatirea unei aparari de calitate pentru statul roman, ceea ce ne face optimisti cu privire la evolutia ulterioara a procesului", a declarat Florentin Tuca, seful echipei de avocati. El a adaugat ca cel mai dificil element al acestui proces consta in gestionarea volumului "urias" de informatie legata de privatizarea combinatului resitean.
"Din 2001, cand a fost depusa cererea, si pana in prezent, s-a desfasurat o activitate complexa care a inclus, printre altele, selectia avocatilor americani, desemnarea arbitrilor si a presedintelui Tribunalului Arbitrar, depunerea a doua seturi de replici la pretentiile reclamantei, insotite de documentatie insumand pana la cateva zeci de mii de pagini - declaratii ale martorilor, rapoarte de expertiza si opinii legale", spune Gheorghe Musat, avocat asociat coordonator, fondatorul casei de avocatura implicata in acest proces.
Noble Ventures a cumparat Combinatul Siderurgic Resita in 2000, dar, ceea ce ar fi trebuit sa fie cea mai mare investitie americana in Romania, a esuat dupa doi ani. Contractul de privatizare a fost desfiintat, iar APAPS a redevenit actionarul majoritar al combinatului.
Firma americana a actionat in instanta statul roman, acuzandu-l de expropiere si a solicitat initial despagubiri de 220 milioane de dolari.
Dupa rezilierea contractului, combinatul a continuat sa inregistreze pierderi. Societatea a fost vanduta, la inceputul acestui an, firmei Sinara Handel din Germania la pretul simbolic de un euro. Sinara este distribuitorul grupului TMK, cel mai mare producator de tevi din Rusia, care detine si Artrom Slatina.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24