Eveniment

Procurorii DIICOT Vâlcea au făcut 64 de percheziţii într-un dosar de fraudă informatică. O mie de persoane, păgubite cu 4,5 milioane euro

Procurorii DIICOT Vâlcea au făcut 64 de percheziţii...

Autor: Mediafax

15.11.2016, 14:49 416

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii aprilie 2015 suspectul R.I.D a iniţiat pe raza municipiului Bucureşti un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecţi, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste 1000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa etc., cu suma de peste 4,5 milioane euro", transmite DIICOT printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, grupul era structurat pe trei paliere.

"Primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membrii care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului; al treilea palier era format din membri denumiţi „ săgeţi”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani). S-a reţinut că începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România", explică procurorii.

La sediul DIICOT Vâlcea vor fi aduse la audieri 74 de persoane.

Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust. De asemenea la acţiune au participat un procuror german, 3 poliţisti din aceeaşi ţară, precum şi reprezentantul român la Europol, anunţă DIICOT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO