Eveniment

Productia in lohn si-a redus ponderea in economie

28.07.2006, 19:45 47

Productia in regim de perfectionare activa (lohn-ul) si-a redus ponderea in economie in ultimii ani, dar mai ales in 2005, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Pe scurt, lohn-ul reprezinta importul temporar de materiale destinate prelucrarii in industria usoara si reexportarea acestora dupa prelucrare.
Conform CNP, lohn-ul si-a redus ponderea in exporturi de la 59,4% in 2001 pana la 47,9% anul trecut, in timp ce ponderea perfectionarii active in totalul importurilor s-a redus de la peste 31% in 2001 la 23% anul trecut.
Cu alte cuvinte, aproape jumatate din exporturile Romaniei depind de lohn, in timp ce 23% din importuri au destinatia prelucrarii active pentru reexportare.
Conform studiului Prognozei, lohn-ul a contribuit la mentinerea locurilor de munca in sectoarele dependente de perfectionarea activa, a adus transferuri de tehnologie si investitii straine si a ocazionat fluxuri valutare care au dus la diminuarea deficitului comercial (export-import) si de cont curent. Aportul valutar al exporturilor in lohn a fost anul trecut triplu fata de cel din urma cu sase ani, noteaza raportul CNP.
Pe de alta parte, productia in lohn inseamna valoare adaugata scazuta si forta de munca prost platita. In ultimul an, tendinta este ca productia in lohn sa se reduca in industria usoara (textile si confectii) si sa se mute in alte sectoare ale economiei, de exemplu, in zona componentelor auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO