Eveniment

Punct si de la capat pentru Phoenix Baia Mare

06.05.2003, 00:00 75

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a vandut pentru 3,5 milioane de dolari activele societatii RBG Phoenix Baia Mare, producator de metale neferoase.
Cumparatorul, persoana juridica romana, si-a exprimat intentia de a pastra si dezvolta activitatea societatii, a precizat AVAB care nu a dorit sa dezvaluie numele firmei care a castigat licitatia in acest caz.
In schimbul celor 3,5 milioane de dolari pe care trebuie sa-i plateasca in maximum 30 de zile de la data licitatiei, cumparatorul a achizitionat cladiri, constructii speciale, instalatii, utilaje si echipamente, precum si un teren de 574.000 mp.
AVAB avea de recuperat in acest caz o creanta bancara de la Bancorex de 2,6 milioane de dolari. "Am obtinut un pret foarte bun: noi am recuperat creanta, iar circa 300.000 de dolari vor fi dati inapoi societatii", a declarat pentru Ziarul Financiar Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
Societatea Phoenix Baia Mare a fost privatizata in octombrie 1998 cand firma Allied Deals, ulterior devenita RBG Resources, a achizitionat de la Fond al Proprietatii de Stat, 69,99% din actiuni, pentru 37 milioane de dolari. Allied Deals a mai achizitionat, in februarie 1999, pachetul majoritar de actiuni la Elcond Zalau, pentru 6,8 milioane dolari. Elcond urma sa functioneze in aceeasi structura cu Phoenix Baia Mare.
In mai anul trecut, actionarul majoritar al companiei RBG Resources, omul de afaceri indian Virendra Rastogi, a fost arestat pentru implicarea intr-o afacere prin care mai multe banci internationale au fost inselate cu peste 600 de milioane de dolari.
"In martie 2002, noi am declansat procedura de executare silita. Am facut o evaluare si am scos societatea de trei ori la vanzare. Pentru ca pretul a fost prea mare nu am avut nici un cumparator am facut o reevaluare si, pana la urma, am reusit sa o vindem", a mai spus Blanculescu.
In ceea ce priveste RBG, in acest moment in Marea Britanie se desfasoara procesul de de lichidizare a averii, proces care ar fi putut ajunge si la combinatul de la Baia Mare.
"Este posibila si o actiune in justitie introdusa de catre lichidatorul britanic care se ocupa de acest caz, dar pornim de la 99,9% sanse de castig fiind un creditor bancar, cu ipoteci si gajuri, elemente de netagaduit in fata oricarei instante din lume", a mai spus Blanculescu. El a mentionat ca acesta este unul dintre motivele pentru care inca nu se face public numele cumparatorului societatii de la Baia Mare. "Asteptam sa plateasca si, dupa ce va intra in posesia actului de proprietate, numele sau va fi facut public", a spus presedintele AVAB. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO