Eveniment

Război în Ucraina. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Pentru a crea condiţii de negocieri, vom continua să furnizăm ajutor militar pentru Ucraina. România a aderat prin propria sa voinţă la NATO, guvernul ales în mod democratic de atunci a luat această decizie. NATO nu este o ameninţare pentru Rusia, este garanţia apărării democraţiei şi a libertăţii“

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (st.), şi Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, s-au întâlnit înaintea debutului summitului miniştrilor de externe ai NATO, care are loc la Bucureşti.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (st.), şi Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, s-au întâlnit înaintea debutului summitului miniştrilor de externe ai NATO, care are loc la Bucureşti.

Autor: Sorin Pâslaru

30.11.2022, 00:07 148

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi la Formul Aspen de la Bucureşti, organizat în marja întâlnirii miniştrilor de externe ai NATO, că organizaţia va continua să ofere sprijin Ucrainei. 

„Este adevărat că toate războaiele se termină la masa negocierilor, dar pentru a crea condiţii cât mai bune de negocieri, noi vom continua să sprijinim militar Ucraina. Nu vom face niciun pas în spate (We will not back down)“, a declarat secretarul general al NATO. 

El şi-a început discursul spunând că în fiecare zi îşi aminteşte cât de importantă este România în cadrul NATO, pentru că lucrează cu Mircea Geoană, secretar general adjunct.

Bucureştiul este în această săptămână gazda unor întruniri de mare importanţă la nivel înalt pentru lumea occidentală şi sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, şi anume summitul miniştrilor de externe ai NATO şi întâlnirea liderilor din grupul de discuţii privind securitatea, de la München. 

„Când această invazie a început, NATO nu a fost luat prin surprindere. Pentru noi, războiul a început în 2014, am avut încă din toamna anului 2021 informaţii (n.red. intelligence) că va urma un atac masiv asupra Ucrainei, pe care le-am împărţit cu toţi membrii NATO. În ziua invaziei, în februarie, am activat planul nostru de luptă“. 

Stoltenberg spune că între Ucraina şi NATO este un foarte strâns parteneriat, chiar dacă Ucraina nu a fost admisă drept candidat la NATO: „Încă din 2014, am avut trupe americane şi britanice care s-au ocupat de trainingul a zeci de mii de soldaţi din Ucraina. Aceasta a fost de o importanţă critică în război, bineînţeles împreună cu curajul şi bravura ucrainenilor“.

Stoltenberg a fost întrebat în legătură cu poziţia Rusiei privind apropierea prea mare a NATO de graniţele sale: „De fapt Putin, ca urmare a acestui război, are mai mult NATO la graniţele sale, prin includerea viitoare a Suediei şi Finlandei în NATO“. El a mai spus că invazia brutală a Rusiei într-o ţară democratică şi suverană nu are nicio scuză. Ruşii au recunoscut graniţele Ucrainei, atât după declararea independenţei, cât şi, ulterior, prin tratatul de la Budapesta. NATO este o alianţă defensivă, nu este o ameninţare pentru Rusia. Rusia este o ameninţare pentru Ucraina.

Tratatul de la Budapesta a fost semnat în 1994 de SUA, Marea Britanie, Rusia şi Ucraina. El prevede că, în schimbul renunţării de către Ucraina la arsenalul nuclear (moştenit de la URSS), cele trei puteri devin garantul independenţei şi suveranităţii acestei ţări.

Stoltenberg a încheiat subliniind că extinderea NATO este rezultatul unor decizii democratice ale unor ţări independente şi democratice şi că această extindere nu este împotriva Rusiei. 

„România a aderat prin propria sa voinţă la NATO, guvernul ales în mod democratic de atunci a luat această decizie. NATO nu este o ameninţare pentru Rusia, este garanţia apărării democraţiei şi a libertăţii“. 

Stoltenberg a mai spus că în această săptămână a fost testat sistemul de apărare antirachetă în România şi că NATO este aici, pregătit să apere orice centimetru de teritoriu. 

„NATO nu este parte a conflictului, dar sprijină Ucraina, pentru că Ucraina are dreptul de a se autoapăra. Dacă noi i-am da dreptul lui Putin, prin forţă brută, să facă orice, atunci şi alte regimuri autocratice vor face la fel. Noi acţionăm sprijinind Ucraina pentru interese de securitate pe termen lung“. 

sorin.paslaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO