Eveniment

Rezultate slabe pentru sezonul estival 2005

19.09.2005, 19:57 28

Vremea ploioasa, preturile in urcare la serviciile hoteliere si lipsa investitiilor de modernizare au compromis sezonul estival din acest an de pe litoralul romanesc, arata un bilant realizat de Asociatia Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Potrivit statisticilor ANAT, numarul turistilor care au vizitat litoralul in perioada 1 mai - 15 septembrie 2005 a fost cu 10% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut.

"Scaderea a fost mai accentuata in primavara, dar datorita eforturilor hotelierilor s-a recuperat catre finalul sezonului. Principalele motive ale scaderii sunt vremea nefavorabila, cresterea preturilor la serviciile hoteliere comparativ cu oferta externa, precum si influenta mediului politic", a declarat Nora Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Rata profitului in activitatea hotelierilor pe litoral este de asemenea in scadere, ceea ce va afecta rata investitiilor hoteliere.

Strainii au reprezentat circa 5% din totalul turistilor care au vizitat litoralul in sezonul estival care tocmai s-a incheiat. "Numarul turistilor straini care au vizitat litoralul romanesc anul acesta este aproximativ egal cu cel de anul trecut, iar circa 95% dintre acestia au venit prin intermediul agentiilor de turism", arata ANAT.

Dintre turistii romani, procentul acelora care au venit intermediati de agentii este mai mic, respectiv 85%.

"Preturile vacantelor pe litoral in 2005 au cunoscut o crestere in lei de circa 10% fata de 2004. In schimb preturile vacantelor externe au ramas aproximativ aceleasi in euro, iar pe de alta parte moneda euro s-a depreciat fata de leu cu circa 10% in 2005 fata de anul precedent. Astfel, cu toate ca pretul vacantelor pe litoralul romanesc sunt mai mici decat cele ale vacantelor externe, scumpirea relativa in lei cu cu circa 20% a determinat ca o parte a turistilor sa aleaga in 2005 destinatii externe", a mai spus Morariu.

Potrivit informatiilor agentiilor de turism, un alt factor care face ca indicatorii de anul acesta sa fie mai slabi decat cei de anul trecut a fost si faptul ca 2004 a fost un an electoral.

"Intr-un an electoral vacantele sunt mai fragmentate si exista o tendinta puternica de a petrece vacanta in tara. In 2004, numarul turistilor de pe litoralul romanesc a fost in acest fel marit in mod artificial, iar acest fenomen nu s-a manifestat si in 2005", explica oficialii ANAT, care acuza totodata si lipsa implicarii sau implicarea gresita a autoritatilor din turism.

Costurile principale care stau la baza formarii tarifului de cazare, precum cele pentru combustibil, energie electrica, furnizare apa, termoficare, au inregistrat cresteri spectaculoase.

In prezent, acestea sunt de circa cinci ori mai mari decat in tarile vecine si concurente cu Romania in turismul de litoral, spun agentiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO