Eveniment

Romania a prins 4 din cele 43 de proiecte energetice strategice ale UE

04.03.2010, 23:02 58

Romania va primi bani pentru 4 proiecte energetice strategiceale Uniunii Europene, finantate in urmatoarele 18 luni cu 240 demilioane de euro. Comisia Europeana a anuntat ieri un numar de 43de proiecte strategice care vor primi in total 4,3 mld. euro.

"Vreau sa ma asigur ca cetatenii UE vor avea curent electric sicaldura in case chiar si in timpul unor intreruperi deaprovizionare", a declarat ieri presedintele CE Manuel Dur"oBarroso.

Romania participa la doua retele de gaz transfrontaliere cuUngaria, care va permite interconectarea la reteaua de gazevestica, si cu Bulgaria, care va permite conectarea vecinilor dinsud la reteaua noastra de gaze, la proiectul Nabucco si intr-unproiect care sa permita fluxul invers al gazelor in cazul unorintreruperi bruste, de tipul celor care au avut loc in aniitrecuti, ca urmare a conflictelor politice dintre Rusia siUcraina.

"Este vorba de proiecte mai vechi anuntate de cativa ani, pentrucare Comisia Europeana va oferi cofinantare, care au fost ganditepentru realizarea unei piete unice de energie prin crearea unorretele de interconectare", a explicat Jean Con stantinescu,presedintele Institutului Roman pentru Studiul Folosirii Resurselordin Energie.

Multe din proiectele europene in domeniul energiei au fostgandite tocmai pentru a reduce dependenta Vestului de gazelerusesti, intre acestea cel mai important este Nabucco, unde Romaniaeste partener, si care va primi de la CE o finantare de 200 demilioane de euro. Romania va mai primi bani si pentru proiectul deinterconectare a retelelor cu Ungaria, la care participa companiileSNTGN Transgaz (TGN) si FGSZ Natural Gas Transmission ClosedCompany Limited, participatia maxima a Uniunii in acest proiectfiind de 16,6 mil. euro.

UE va contribui cu 8,9 mil. euro la interconectarea retelelor degaze naturale dintre Romania si Bulgaria, proiect dezvoltat deSNTGN Transgaz si Bulgartransgaz EAD.

Romania va mai primi, prin Transgaz, 1,5 mil. euro pentruinvestitii si echipament care sa permita fluxul invers al gazelorin cazul in care vor interveni interuperi in distributia normala agazelor.

Milioane pentru retelele de gaz

  • UE va contribui cu 8,9 milioane de euro la interconectarearetelelor de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, proiectdezvoltat de SNTGN Transgaz si Bulgartransgaz EAD.
  • Romania va mai primi, prin Transgaz, 1,5 mil. euro pentruinvestitii si echipament care sa permita fluxul invers al gazelorin cazul in care vor interveni interuperi in distributia normala agazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO