Eveniment

Romania, reformatoarea numarul unu in Europa, dar cu rezerve la fiscalitate

Romania, reformatoarea numarul unu in Europa, dar cu rezerve la fiscalitate

Simeon Djankov, delegatul Bancii Mondiale: Romania impreuna cu Georgia au facut in ultimii doi ani cele mai multe reforme, Romania sarind de la locul 99, pe care se situa in 2004, la locul 49.

14.09.2006, 19:24 16

Primul-ministru impreuna cu delegatul Bancii Mondiale, Simeon Djankov, au prezentat ieri raportul Doing Business 2007- How to reform, in care au evidentiat reformele pe care Romania le-a indeplinit pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Djakov a sustinut ca Romania este una dintre tarile care au facut cele mai multe reforme pentru integrarea in Uniunea Europeana. "Romania impreuna cu Georgia au facut in ultimii doi ani cele mai multe reforme, Romania sarind de la locul 99, pe care se situa in 2004, la locul 49", a declarat el.
Insa, desi la inceperea unei afaceri Romania se situeaza pe locul 7, pentru obtinerea autorizatiilor, angajarea lucratorilor, inregistrarea proprietatii, plata impozitelor si inchiderea unei afaceri Romania continua sa se situeze peste locul 100. In prezent Romania se afla pe locul 49, un salt de 23 de pozitii fata de 2005 si de 50 de pozitii fata de rezultatele pe care le obtineam cu doi ani in urma.
In raport s-a aratat de asemenea ca Romania a facut reforme importante in aproape toate sectoarele insa cea care s-a remarcat cel mai bine a fost facuta la inceperea unei afaceri, unde Romania se situeaza pe locul 7.
"A fost un salt de 23 de locuri fata de anul trecut, iar locul 7 la deschiderea unei afaceri este un loc extraordinar. Usurarea procesului de incepere a unei afaceri este un element foarte important in aceasta perioada de tranzitie", a declarat Simeon Djankov.
Potrivit raportului, Romania a facut mari progrese la obtinerea autorizatiilor, procedura de solicitare a autorizatiei de constructie fiind simplificata, iar timpul necesar obtinerii ei fiind redus de la 291 la 242 de zile.
La angajarea lucratorilor, durata maxima a contractelor la termen s-a marit de patru ori, iar la comertul peste granita, s-a intervenit instaurandu-se un nou cod vamal. Reforma a adus rezultate bune si cu privire la inchiderea unei afaceri prin introducerea unor masuri de accelerare a falimentului, clarificarea regulilor de votare si prin cresterea rolului creditorilor in selectarea administratorului sau a lichidatorului.
De asemenea in domeniul comertului s-a redus la jumatate numarul de zile necesare importului, de la 28 la 14.
Reforme s-au facut si cu privire la obtinerea creditelor si la protectia investitorilor, iar numarul zilelor de realizare a unui import s-a redus de la 28 la doar 14.
Rasplata acestei reforme este reducerea ratei somajului prin crearea mai multor locuri de munca.
"Motivul principal pentru care suntem entuziasmati de progresul Romaniei este usurinta cu care oamenii isi gasesc acum de munca", a afirmat Djankov.
Pe viitor, ministrul finantelor , Sebastian Vladescu, a declarat ca se vor lua masuri pentru simplificarea regimului vamal si al accizelor, urmand ca mediul de afaceri sa resimta si el imbunatatiri.
"Capitolele la care Romania nu a obtinut rezultate bune sunt cele pe care ne vom axa sa le indreptam pe viitor, in special obtinerea autorizatiilor, inregistrarea proprietatilor si plata taxelor. Problemele nu pot fi rezolvate toate odata. Iar acest raport este un element foarte bun la care ne putem raporta pentru a face schimbarile necesare", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO