Eveniment

Romania si Bulgaria cauta solutii la criza de muncitori

25.04.2008, 20:40 16

Romania si Bulgaria se confrunta cu o criza acuta de forta de munca in multe sectoare ale economiei in urma migrarii masive a muncitorilor catre Europa Occidentala, motiv pentru care autoritatile locale incep sa ia masuri pentru
a-si aduce muncitorii inapoi si a atrage forta de munca straina. Totusi, astfel de interventii guvernamentale nu pot avea decat efecte marginale, conform portalului News.bg.
Muncitorii din constructii sunt cei mai cautati in ambele tari. Criza grava de forta de munca se inregistreaza si in sectorul de turism bulgar si in industria de textile romaneasca, iar ambele tari se confrunta cu o migrare a medicilor si profesorilor. Numai anul trecut, circa 2.000 de medici au parasit Romania in cautarea unor salarii mai bune. Un invatator din Bulgaria castiga 200 de euro lunar, mai putin de un sfert din salariul pe care l-ar putea avea lucrand ca ospatar in Grecia.
In timp ce datele oficiale plaseaza numarul romanilor din Spania la 600.000, estimarile neoficiale merg pana la un milion.
Un alt milion de romani se estimeaza ca traiesc in Italia. Un scenariu similar se desfasoara in Bulgaria, unde Academia Bulgara de Stiinta a calculat ca in jur de un milion de oameni au cautat o slujba in strainatate din 1989. Principalele destinatii ale bulgarilor sunt Germania, Grecia, Italia si Spania.
Conform institutului de cercetare Euromonitor, cresterea costurilor cu forta de munca in Europa de Est inregistrata in ultimii ani descurajeaza investitorii straini, erodand cresterea economica. In perioada 2006-2007, costurile cu forta de munca au crescut cu 21,5% in Romania si cu 17,8% in Bulgaria.
Vesselin Mintchev, economist in cadrul Academiei Bulgare de Stiinta, considera insa ca aceasta crestere a costurilor cu forta de munca este un semn bun, argumentand ca majorarea salariilor si imbunatatirea conditiilor de munca sunt singurele mijloace prin care muncitorii pot fi tinuti in tara.
Guvernele din Romania si Bulgaria au spatiu limitat de manevra pe piata muncii, dupa ce s-au inscris pe calea liberalizarii economice pe scara larga.
Pe moment, se pare ca romanii si bulgarii care se intorc acasa fac acest lucru nu pentru ca salariile si conditiile de munca s-ar fi imbunatatit considerabil in Europa de Est, ci pentru ca oportunitatile din Vest nu mai sunt la fel de numeroase.
"Daca familia mea nu ar fi deja in Spania, ajutandu-ma, m-as intoarce in tara", spune Emil Petreanu, un muncitor roman din domeniul constructiilor. "Este a treia oara cand vin in Spania, dar niciodata pana acum nu am gasit de lucru atat de greu", spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO