Eveniment

România va acorda Republicii Moldova un împrumut nerambursabil de 100 mil. euro

Premierul Victor Ponta i-a spus omologului său moldovean Valeriu Streleţ că dincolo de vorbele frumoase România are obligaţii concrete faţă de Moldova

Premierul Victor Ponta i-a spus omologului său moldovean Valeriu Streleţ că dincolo de vorbele frumoase România are obligaţii concrete faţă de Moldova

Autor: Alexandru Moise

28.08.2015, 00:04 770

România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane euro, banii urmând să fie folosiţi pentru continuarea proiectelor de interconectare energetică, a infrastructurii de transport, dar şi pentru extinderea SMURD şi modernizarea unor puncte de trecere a frontierei comune.

Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care s-a aflat ieri într-o vizită oficială la Chişinău.

„România, dincolo de vorbe frumoase pe care le primiţi de la foarte multă lume, are obligaţia să facă şi lucruri concrete, nu decât vorbe frumoase, că vorbele frumoase nu ţin totdeauna de cald, cum se spune“, a afirmat Victor Ponta la finalul discuţiilor cu omologul său moldovean, Valeriu Streleţ.

El a trecut în revistă proiectele deja derulate şi a exprimat disponibilitatea României de a ajuta Moldova şi în continuare pentru dezvoltarea infrastructurii ener­ge­tice, a SMURD, pentru reforma fiscală, a justiţiei, a altor instituţii ale statului.

Victor Ponta a reafirmat faptul că România va ră­mâ­ne în continuare „un sprijinitor“ al Republicii Mol­do­va pen­tru integrarea în UE, atât în ceea ce priveşte acor­da­rea de asistenţă în procesul de integrare, pentru mo­der­nizarea statului, dar şi prin politica susţinută la Bruxelles.

 

„Sunt alte probleme, e Grecia, emigranţi, dar noi întotdeauna spunem: «Nu uitaţi de Moldova»“

„Tot ceea ce va ţine de ceea ce poate să facă România şi putem măcar să insistăm de fiecare dată pentru Moldova, să nu se uite când se discută marile probleme ale Europei. Totdeauna sunt alte probleme, e Grecia, emigranţi, noi întotdeauna spunem: «Nu uitaţi de Moldova, Moldova care a semnat acordul de asociere, care face eforturi, care este într-o zonă dificilă şi o zonă tulburată, cu atât de multe conflicte şi atât de multe interese divergente», şi pentru asta puteţi să vă bazaţi pe noi fără niciun fel de ezitare“, a spus Ponta.

Premierul român i-a spus omologului său moldovean că este dispus ca cele două guverne să facă o nouă şedinţă comună, la Tulcea, în toamna acestui an, amintind că precedenta reuniune a celor două cabinete a avut loc la Iaşi.

La rândul său, Valeriu Streleţ a mulţumit României pentru sprijinul constant pe care-l acordă ţării sale. El a mai amintit că în urmă cu 24 de ani, România a recunoscut independenţa Republicii Moldova la doar câteva ore după ce aceasta a fost proclamată.

De asemenea, Streleţ a anunţat că ajutorul financiar nerambursabil acordat de către România Republicii Moldova este conţinut de al patrulea protocol semnat între cele două guverne şi face parte din program mai amplu care se întinde până în 2020. „Prin semnarea acestui protocol, perioada de implementare a acordului iniţial se prelungeşte până prin 2020, dacă nu mă înşel eu, domnule prim-ministru“, i s-a adresat Streleţ lui Ponta.

„Cât o să fim amândoi“, a răspuns premierul român.

„Cât o să fim amândoi în mandat, exact“, a aprobat Streleţ.

 

Cooperaţi pentru a primi banii de la UE

Ponta a mai cerut  Moldovei să coopereze pentru accesarea rapidă a 85 mil. euro alocaţi de UE, din 2016.

România şi Moldova au primit 85 de milioane euro de la UE, pentru Programul de cooperare transfron­ta­lieră, iar premierul român cere guvernului Moldovei să coopereze pentru a înfiinţa „repede“ autoritatea de ma­na­gemet comună care va accesa banii.

„Avem aprobat Programul pentru cooperarea transfrontalieră finanţat de Uniunea Europeană, 85 de milioane de euro. Vreau să lucrăm împreună, să facem repede autoritatea de management şi practic, în 2016, să începem să tragem banii. 85 de milioane de euro sunt bani foarte buni“, i-a spus Ponta vicepremierului Re­publicii Moldova, Natalia Gherman, totodată şi minis­tru al afacerilor externe şi integrării europene.

Premierul român a mai spus că România a învăţat din greşelile proprii, pentru că după intrarea în UE nu ştia să acceseze asemenea fonduri.

„Acum, totuşi am învăţat şi putem ca, împreună, din 2016, să începem să folosim cele 85 de milioane de euro pentru programele transfrontaliere.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO