Eveniment

Românii au cumpărat anul trecut 10 tone de bijuterii. Anul acesta le duc la amanet

Românii au cumpărat anul trecut 10 tone de bijuterii. Anul acesta le duc la amanet

Constantin Vasilescu, preşedintele FMMPPS-DG: Scăderea vânzărilor de bijuterii, metale şi pietre preţioase a fost de 27% în primele şase luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Concomitent se constată un fenomen nou, respectiv creşterea numărului de tranzacţii realizate prin casele de amanet.

15.07.2010, 23:15 44

VânzÂrile de bijuterii din metale şi pietre preţioase şisemipreţioase au scăzut în primele şase luni cu 27%, concomitent cuo creştere cu acelaşi procent a numărului tranzacţiilor realizateprin casele de amanet, potrivit preşedintelui federaţiei de profil,Constantin Vasilescu.
"Scăderea vânzărilor de bijuterii, metale şi pietre preţioase afost de 27% în primele şase luni ale anului comparativ cu aceeaşiperioadă din 2009. Concomitent se constată un fenomen nou,respectiv creşterea numărului de tranzacţii realizate prin caselede amanet. Acesta este un indicator foarte relevant care aratăstarea de sărăcie care s-a instalat în România şi care îi determinăpe români să-şi vândă bijuteriile şi rezervele de aur", a declaratpreşedintele Federaţiei Metalelor Preţioase şi a PietrelorPreţioase şi Semipreţioase Diamong Gold (FMMPPS-DG).
Potrivit datelor FMMPPS-DG, în România s-au vândut în anul 2008circa 15 tone de bijuterii de aur, alte metale şi pietre preţioase,iar anul trecut s-a înregistrat o scădere a volumului tranzacţiilorla 9-10 tone.
"Pentru acest an estimăm un volum al vânzărilor de până la 7-7,5tone de bijuterii, ceea ce înseamnă o reducere la jumătate faţă de2008 şi cu 25% faţă de anul trecut", a menţionat Vasilescu. El aarătat că această situaţie este urmare a "măsurilor ineficiente"luate de Guvern în ultima perioadă. "Creşterea TVA va determinascăderea în continuare a vânzărilor, iar accizarea bijuteriilor vaafecta micii meşteşugari făcându-i necompetitivi faţă de importuri.În aceste condiţii mulţi dintre ei vor renunţa la afaceri", aadăugat Vasilescu.
Pe de altă parte, reprezentantul federaţiei patronale a arătat căîn ultimele şase luni numărul caselor de amanet înregistrate înRomânia a crescut cu 400 de unităţi, ajungând la 2.000 defirme.
"Sunt mulţi meşteşugari care îşi modifică obiectul de activitate şidevin amanetari pentru că este mai profitabil", a mai spusVasilescu.
Principalele ţări din care provin importurile de bijuterii înRomânia sunt, potrivit lui Vasilescu, Turcia şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO