Eveniment

Rompetrol vinde benzina si motorina mai scump

12.10.2004, 00:00 14

Compania Rompetrol Rafinare a majorat incepand de ieri preturile la poarta rafinariei pentru benzina fara plumb si motorina Euro 3, cu 15 dolari/tona, ca urmare a cotatiilor ridicate ale titeiului pe pietele internationale.
"Cresterea de pret la poarta rafinariei nu se reflecta la pompa," a declarat Dinu Patriciu, presedintele Grupului Rompetrol.
Ca urmare a acestei decizii, benzina fara plumb va costa 459 de dolari/tona, iar motorina Euro 3 - 442 de dolari/tona.
Oficialii companiei spun ca Rompetrol va urmari piata si va adapta costul in functie de conditiile acesteia si de modificarile de pret survenite pe plan international in conditiile in care intreaga materie prima procesata de companie provine din import.
Ministrul economiei si comertului Dan Ioan Popescu a declarat ieri ca pretul de vanzare a carburantilor Petrom va trebui majorat daca titeiul se mentine la cotatii inalte, insa consiliul de administratie al companiei nu a luat inca nici o decizie in legatura cu o eventuala scumpire.
"Problema este sa nu mergem cu rafinariile in pierdere. La Petrom, calculele se fac pe o luna. Daca pretul titeiului continua sa creasca in aceasta saptamana, va trebui sa intervenim asupra pretului produselor finale. Suntem, deocamdata, la limita de pierdere", a spus Dan Ioan Popescu, citat de Mediafax.
In legatura cu recordurile de pret inregistrate de barilul de titei pe pietele internationale, ministrul economiei a spus ca acestea sunt generate de cresterea consumului intr-o serie de tari si ca nu se poate vorbi despre o criza a petrolului.
"Sper ca situatia internationala, toate aceste conflicte politice care au de asemenea un impact asupra petrolului, sa se amelioreze, astfel incat pretul petrolului sa scada sub 50 de dolari pe baril in 2005", a spus ministrul.
Pretul petrolului a atins, ieri, un nivel record la bursa din Londra, depasind pragul de 50 dolari pe baril, in urcare cu 39 de centi comparativ cu sfirsitul saptaminii trecute si cu 20 de dolari fata de nivelul de la inceputul anului. La New York, pretul petrolului s-a majorat cu 17 centi, stabilindu-se la 53,48 dolari pe baril.
In Romania pretul unui litru de benzina fara plumb se ridica la circa 31.000 de lei, in timp ce in statele Uniunii Europene un litru de carburant similar se vinde cu valori cuprinse intre 0,95 si 1,20 euro (circa 39.000 - 49.000 lei). miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO