Eveniment

RWE: Participam la privatizarea celor trei filiale Electrica si ne dorim cel putin doua

05.06.2007, 19:50 24

Grupul energetic german RWE spune ca este interesat sa obtina cel putin doua companii de distributie a energiei electrice in Romania si este interesat de procesele de privatizare ale tuturor celor trei complexuri energetice - Craiova, Turceni si Rovinari.
"Vom participa la privatizarea tuturor celor trei filiale Electrica si ne dorim cel putin doua dintre acestea, dar nu suntem dispusi sa platim un pret nerezonabil", a declarat Klaus Buhl, senior manager de achizitii al companiei pentru regiunea de est a Europei.
Reprezentantii grupului nu au precizat tintele specifice pe care le urmaresc pe piata locala, manifestand un interes pentru toate zonele legate de segmentul energetic de la realizarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, proiectul Tarnita Lapustesti, complexurile energetice, precum si energiile regenerabile sau activitati in segmentul gazelor. Ei au declarat pe de alta parte ca, pentru a participa in aceste proiecte, nu sunt dispusi sa oferteze sume nerezonabile, fara posibilitatea unei recuperari rapide. In acest context, RWE a clasificat suma la care s-a realizat ultima privatizare, cea a Electrica Muntenia Sud, unde italienii de la Enel au oferit un pret de 820 mil. euro, ca nefiind "rezonabila."
"Daca esuam la Cernavoda, vom cauta alte oportunitati de a intra pe productia de energie in Romania, posibil un proiect separat cu Tarnita", a declarat Henning Joswig, director de proiect al Power Generation Romania. Joswig a precizat ca, daca grupul va fi acceptat pentru constructia celor doua reactoare, energia produsa de cele doua unitati ar urma sa fie vanduta pe piata romaneasca.
Oficialii RWE au mai spus ca societatea nu este interesata pentru moment sa faca investitii greenfield in productia de energie, considerand ca este necesar sa intre pe piata prin achizitia unui producator sau distribuitor de electricitate. Totodata, grupul ar fi interesat sa participe si la privatizarea Transgaz si Romgaz, care nu au fost inca scoase la vanzare de catre stat.
Intrebat daca RWE intentioneaza sa participe, in asociere, la constructia unor depozite de gaze, Buhl a afirmat ca o astfel de investitie se justifica doar daca compania ar fi deja prezenta pe piata de gaze naturale.
RWE s-a numarat pe lista investitorilor interesati de privatizarea Electrica Muntenia Sud, dar a abandonat acest proces. Statul roman mai are de privatizat trei filiale de distributie a energiei electrice Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord, tinand cont de faptul ca privatizarea Electrica Muntenia Sud se afla aproape de finalizare. Concurenta pentru aceste filiale va fi una destul de stransa pentru ca deja grupurile prezente pe piata CEZ (Cehia) si E.ON (Germania) si-au anuntat urmatoarele tinte.
In plus, toate marile grupuri energetice, dupa ce au obtinut o anumita cota de piata, au nevoie de productia de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO