Eveniment

S&P: Bugetul Romaniei este prea optimist si va fi dificil de respectat

01.03.2009, 21:52 21

Standard & Poor's (S&P), prima agentie de evaluare financiara care a plasat ratingul Romaniei in categoria "junk", avertizeaza ca bugetul de austeritate ar putea fi pus in pericol de presiunile sociale, precum si de previziunile nerealiste de crestere economica, transmite Reuters.
Bugetul Romaniei prevede un deficit bugetar de 2% in 2009, dar analistul S&P Marko Mrsnik a declarat intr-un interviu ca nu este convins ca autoritatile de la Bucuresti isi pot respecta planurile.
"Problema este, in primul rand, ca bugetul se bazeaza pe previziuni macroeconomice prea optimiste si, in al doilea rand, ca va fi dificil de respectat", a explicat Mrsnik.
El a aratat ca soliditatea coalitiei guvernamentale va fi testata, intrucat masurile de austeritate vor fi sub posibile presiuni sociale, exercitate pentru atenuarea efectelor recesiunii.
In octombrie 2008, S&P a revizuit in scadere ratingul Romaniei pentru datoriile in valuta la nivelul "BB plus", cu perspectiva negativa, in lipsa masurilor de reducere a deficitului extern, care au lasat economia vulnerabila la criza de pe piata creditelor.
Mrsnik a spus ca mentine atat ratingul Romaniei, cat si perspectiva acestuia, afirmand ca alegerile prezidentiale care vor avea loc in acest an reprezinta un alt risc pentru austeritatea bugetara. El s-a declarat sceptic, totodata, in privinta capacitatii Romaniei de a obtine cresterea economica prognozata de autoritati, de 2,5%. Mrsnik anticipeaza pentru acest an un declin de 0,8% al economiei romanesti, comparativ cu estimarea anterioara, privind un avans de 0,8%, in special in urma inrautatirii mediului economic extern.
Deficitul bugetar ar putea sa se adanceasca in acest an la 6,2%, iar inflatia sa se accelereze la 5,3%, peste tinta oficiala de 2,5%-4,5%, considera analistul S&P.
Un posibil acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar demonstra ca guvernul vrea sa aplice politicile adecvate pentru stabilizarea economiei, dar restrictiile bugetare incluse intr-un astfel de acord ar slabi coalitia prin amplificarea nemultumirilor sociale, a spus Mrsnik.
"Un astfel de acord are atasate anumite conditii, iar coalitia guvernamentala ar putea fi pusa la incercare, intrucat guvernul ar fi supus unor presiuni substantiale in privinta bugetului, in special in zona transferurilor sociale", a adaugat el. El nu a exclus posibilitatea ca eventualele restrictii bugetare ale unui acord cu FMI sa creeze o ruptura in coalitia PD-L cu PSD.
Romania si Letonia sunt singurele state din Uniunea Europeana cu ratinguri in categoria riscurilor ridicate pentru investitii ("junk") din partea S&P.
Mrsnik a mai spus ca este mai probabil ca Romania sa intre in zona euro in a doua jumatate a viitorului deceniu, comparativ cu 2014, care este tinta oficiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO