Eveniment

O sabie cu două tăişuri: Spania atinge un record de turişti în cursa pentru a prinde Franţa din urmă, dar creşterea numărului de vizitatori a stârnit reacţii în rândul spaniolilor, care cer ca guvernul să intervină cu măsuri drastice. Peste 85 de milioane de turişti au intrat anul trecut în Spania, aproape dublu faţă de populaţia ţării

O sabie cu două tăişuri: Spania atinge un record de...

Autor: Ştefan Stan

23.05.2024, 12:45 179

Spania a atras un număr record de turişti anul trecut, în timp ce concura pentru a fura titlul Franţei ca destinaţie turistică de top din lume - dar creşterea numărului de vizitatori provoacă izbucniri furioase de „turism-fobie”.

Ţara iberică a înregistrat o creştere de 13 milioane de persoane în 2023, care a ridicat numărul de vizitatori internaţionali la un nou record de peste 85 de milioane - aproape dublu faţă de populaţia sa - potrivit unui clasament realizat miercuri de agenţia de turism a ONU.

Spania a depăşit SUA pentru a deveni a doua cea mai vizitată ţară din lume în 2017 şi de atunci a încercat să reducă diferenţa faţă de Franţa. Guvernul francez îşi promovează poziţia de „prima destinaţie turistică din lume”, iar sosirile sale au crescut cu 7 milioane, ajungând la 100 de milioane anul trecut.

Boom-ul Spaniei este un impuls economic pentru ţara în care turismul reprezintă 12-13% din PIB, dar este şi o bătaie de cap pentru guvern, deoarece alimentează o reacţie de respingere şi un sentiment de saturaţie în rândul unor spanioli.

În zonele fierbinţi, de la Insulele Canare până în Ţara Bascilor, afluxul de vizitatori stârneşte ceea ce a fost numit „turism-fobie” de către locuitorii furioşi din cauza unor probleme precum noile staţiuni inestetice, creşterea preţurilor de închiriere, comportamentul neadecvat şi utilizarea excesivă a apei.

Ca răspuns, guvernele locale iau măsuri drastice, printre care se numără taxe de turism, interdicţii privind noile locuinţe de vacanţă şi reglementări stricte privind apartamentele de închiriat de tip Airbnb.

Turismul balnear rămâne principala atracţie a Spaniei, iar anxietatea provocată de războiul din Orientul Mijlociu a atras călători care altfel ar fi putut merge în „ţări care se conturau ca fiind concurente, precum Turcia, Tunisia şi Egipt”, a declarat Pablo Díaz Luque, profesor de economie la Universitatea Deschisă din Catalonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24