Eveniment

Salariul mediu net, 200 fara un euro

05.08.2005, 21:29 13

Salariul mediu net pe economie a revenit pe crestere in iunie dupa pierderea de 3,1% inregistrata in luna mai. Astfel, salariul mediu net a ajuns la 7,21 milioane de lei vechi, cu numai 0,2% mai mare fata de nivelul inregistrat in luna precedenta, pe fondul unor evolutii mixte in diferitele segmente de activitate, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Calculat in euro, salariul mediu net a crescut in iunie cu 1% fata de luna mai, pana la 199 de euro, marcand o evolutie superioara celei in lei din cauza aprecierii leului fata de moneda unica europeana.

Comparativ cu luna decembrie a lui 2004, salariul mediu net a crescut in iunie, in termeni nominali, cu aproape 5%. Calculul in euro releva insa o crestere de 12,6%, in conditiile in care leul s-a apreciat cu 9 % in raport cu euro in perioada ianuarie - iunie.

In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a fost in iunie de 9,43 milioane de lei vechi (261 euro), inregistrand aceeasi variatie fata de luna anterioara ca si salariul mediu net.

Angajatii din banci continua sa conduca in topul celor mai bine platiti salariati din economia romaneasca. Acestia au castigat in iunie 22,7 milioane de lei vechi, adica aproape 630 de euro.

Pe locurile urmatoare se situeaza angajatii din transporturile aeriene - 16,2 milioane de lei vechi (450 de euro) si cei din industria fabricarii produselor din tutun - 16 milioane de lei vechi (445 de euro).

Acestia sunt urmati de salariatii din industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari - 14 milioane de lei vechi (490 de euro) si de cei din sectorul productiei si furnizarii de energie electrica si termica - 13,5 milioane de lei vechi (373 de euro).

In decursul lunii iunie, cea mai mare scadere a salariului mediu a fost inregistrata in industria de extractie a hidrocarburilor, unde angajatii au castigat cu 14,7% mai putin fata de luna mai. Aceasta reducere s-a datorat acordarii in luna precedenta a unor indexari platite retroactiv de la inceputul anului, arata comunicatul INS.

Cel mai mare castig fata de luna anteriora l-au obtinut salariatii din industria de echipamente radio, de televiziune si telecomunicatii. In medie, ei au obtinut un salariu cu 17,2% mai mult decat in mai, datorita platii unor prime si a orelor suplimentare efectuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO