Eveniment

Salariul mediu net a scazut cu 0,4% in august

29.09.2004, 00:00 16

Salariul mediu net pe economie a scazut, in luna august, cu 0,4% fata de luna anterioara, pana la 5,85 milioane lei, pe fondul reducerii activitatii in mai multe sectoare, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit datelor INS, salariul mediu brut s-a diminuat cu 0,3%, la 8,1 milioane de lei.
Reducerile salariale au fost determinate fie de acordarea primelor in luna anterioara, fie de reducerea volumului de activitate in mai multe domenii.
Totodata, in unele activitati, cum ar fi silvicultura, industria miniera, metalurgica, constructiilor metalice si a produselor de metal, celulozei, hirtiei si produselor de hirtie, au fost consemnate cresteri salariale.
Potrivit INS, salariile nete din silvicultura au avansat cu 2,6%, pina la 5,67 milioane de lei.
In ceea ce priveste industria, cea mai mare crestere a fost localizata in sectorul minier, unde salariul mediu net s-a ridicat la 10,22 milioane lei, in crestere cu 13,9%, urmat de cel metalurgic - 5,7% si cel al fabricarii celulozei, hartiei si produselor de hartie - 4,3%.
In schimb, salariul mediu a scazut cu 13%, la 6,6 milioane lei, in industria de mijloace ale tehnicii de clacul si birou.
Cele mai ridicate cistiguri salariale nete au fost cele din domeniul intermedierilor financiare (exceptand asigurarile si casele de pensii), cu 17,21 milioane de lei, in urcare cu 6,2%.
Salariul mediu cel mai redus, de 3,46 milioane de lei, in regres cu 0,9%, a fost primit de lucratorii din domeniul prelucrarii lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO