Eveniment

Scandalul cu EUROSTAT: România nu minte, dar unele date sunt provizorii

Replica Finanţelor în scandalul cu EUROSTAT: România nu minte, dar unele date sunt provizorii

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor

Autor: Claudia Medrega

27.04.2011, 23:53 76

Autorităţile române nu au transmis la Euro­stat date inexacteprivind deficitul bu­getar, dar unele cifre legate de companiile destat sunt pro­vizorii, astfel că după includerea pierde­rilorTermoelectrica şi CFR Infrastructură în bugetul consolidatdeficitul ar urma să urce la 6,8-6,9% din PIB, a declarat GheorgheGherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cubugetul.

"Nu s-au minţit datele. Eurostat le ştie. Le-am discutat cu ei.La nivelul bugetului general consolidat, pe venituri şi cheltuielinu există nicio problemă. Institutul Naţional de Statistică faceperiodic, de două ori pe an, un test la companiile de stat pentru astabili în ce categorie se încadrează. Verifică dacă existăcompanii care din veniturile proprii nu acoperă minimum 50% dincheltuielile de funcţionare. Dacă există, sunt retratate şi luatede la sectorul economic la sectorul bugetar. Dacă timp de trei aniconsecutiv companiile nu acoperă jumătate din cheltuieli, atuncipierderile sunt incluse în deficit", a explicat Gherghina.

Conform acordului cu FMI şi Comisia Europeană, deficitul bugetartrebuie calculat în fiecare lună prin două metode: metodaconturilor nefinanciare şi metoda conturilor financiare.

Prima metodă, cea a conturilor nefinanciare, stabileştecalcularea defici­tului bugetar prin scăderea din veniturilebugetului general consolidat a cheltu­ielilor, în timp ce a douametodă include şi arieratele statului, respectiv ce parte dindeficit este finanţată din "surse neplătite". "Prin metodaconturilor financiare se stabileşte unde se găsesc banii, pe ce stăacel deficit, cât e finanţat pe împrumuturi, pe arierate", aexplicat reprezentantul Finanţelor.

Banca Naţională are responsabilitatea de a verifica deficitulbugetar calculat prin metoda conturilor financiare, în timp ceInstitutul Naţional de Statistică verifică deficitul pe parteanefinanciară. Dacă între cele două metode există o diferenţă maimare de 200 mil. lei, se face o analiză şi se discută cu FMI şiComisia Europeană pentru a se explica de unde provine, a mai spusGherghina.

"Trebuie să clarificăm cine are dreptate, Banca Naţională sauINS", a spus ieri ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu,comentând semnalele venite de la EUROSTAT.

Gherghina a spus că intrase deja în discuţie problema retratăriiCFR Infrastructură şi Termoelectrica, iar decizia ca acestea să fieincluse în bugetul general consolidat a fost luată spre sfârşitullunii martie, când trebuia închisă raportarea către Eurostat. Înacest an impactul celor două companii asupra deficitului bugetar vafi de 0,1% în acest an, astfel că decalajul dintre venituri şicheltuieli ar putea ajunge la 4,6% din PIB, sub ţinta de 5%stabilită cu FMI şi CE.

Gherghina a explicat că impactul mai redus din 2011 comparativcu cel din 2010 ar fi consecinţa restruc­turării compa­niilor destat, prin care acestea ar trebui să-şi reducă pierderile de la 2mld. lei anul trecut la câte 200 mil. lei fiecare în anul în curs,cu condiţia res­pectării bugetelor.

Anul trecut Comisia Eu­ropeană a majorat esti­mările privinddeficitul României după metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentruanii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat caaparţinând de bugetul statului.

Care ar fi rezultatul retratării situaţiilor pe2010?

"Deficitul bugetar pe 2010, calculat pe metodologia europeanăESA 95, ar putea ajunge la 6,8%-6,9% din PIB, după includereasituaţiilor financiare ale celor două companii de stat CFRInfra­structură şi Termoelectrica, faţă de nivelul raportatoficial, anterior, de 6,4% din PIB. Nivelul va fi sub limita de7,3% din PIB convenită pentru 2010 cu FMI şi Comisia Europeană.Eurostat nu putea să închidă datele fără rezerve, nu putea să spunăcă datele sunt OK, finale, pentru că ar fi însemnat să rămânem cudeficitul bugetar de 6,4% din PIB. Până în septembrie trebuie săverificăm foarte serios datele, să fie corecte cifrele privind celedouă com­panii. Vrem să avem o calitate a datelor suficient decredibile", a declarat Gherghina.

El a ţinut să precizeze că situaţia României nu ar trebui să fiecomparată cu cea a Greciei - subiectul celebrului scan­dal demistificare a datelor statistice care ar fi putut conduce chiar laexcluderea acestui stat din zona euro.

"În cazul Greciei, Eurostat ştia că sunt greşite cifrele şiaranjate din condei şi nu le-au publicat datele."

Primăvara vine cu discuţii legate de calcululdeficitului bugetar

Şi în primăvara anului trecut au apărut discuţii legate decorectitudinea datelor statistice raportate de autorităţile române,cu speculaţii că România, pentru a îndeplini criteriile convenitecu FMI, ar fi manipulat datele statistice.

Institutul Naţional de Sta­tistică a anunţat atunci un PIBestimat în termeni nominali de 491,27 mld. lei pe 2009, sub cea maioptimistă proiecţie a auto­rităţilor, care indica un nivel de 505,5mld. lei.

În acest caz, deficitul bugetar urca la 7,4% anul trecut, dupăce PIB în termeni nominali anunţat de INS a fost mai mic decât celprevăzut, însă revizuirea nu reprezenta o nerespectare a acor­duluicu FMI, care prevedea o ţintă cash de 36,5 mld. lei, îndeplinită deMinisterul Finanţelor.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24