Eveniment

Schema „Subvenţii pentru 20 de joburi“: statul suportă o parte din cheltuielile salariale pentru 1.500 de firme dacă înfiinţează 30.000 de slujbe

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a discutat vineri la Finanţe cu reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi patronale şi ai Consiliului Economic şi Social pe tema proiectului privind noua schemă de ajutor de stat. Foto Răzvan Lupică

Liviu Voinea, ministrul bugetului, a discutat vineri la Finanţe cu reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi patronale şi ai Consiliului Economic şi Social pe tema proiectului privind noua schemă de ajutor de stat. Foto Răzvan Lupică

Autor: Claudia Medrega

07.04.2014, 00:07 1278

Noua schemă de ajutor de stat, convenită cu partenerii externi, va fi valabilă de la 1 iulie 2014 până în 2020. Prin noua schemă statul va susţine o parte din cheltuielile salariale ale unei companii care creează minimum 20 de noi locuri de muncă.

Firmele va trebui să respecte însă anumite criterii de eligibilitate, dar şi cerinţe legate de capital social sau rentabilitate şi să menţină fiecare loc de muncă nou-creat, precum şi investiţia iniţială, pentru o perioadă de cel puţin cinci ani, potrivit unui proiect al Ministerului Finanţelor.

„Noua schemă de ajutor de stat are în vedere finanţarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiţii iniţiale“, se arată în nota de fundamentare aferentă proiectului de hotărâre de guvern.

În contextul crizei mondiale, la nivel internaţional s-a intensificat competiţia pentru atragerea investiţiilor străine, iar ajutoarele de stat sunt o formă de a atrage capital extern. Multinaţionalele iau cele mai multe ajutoare de stat în România. Dominanţa companiilor cu capital străin în totalul beneficiarilor de ajutoare de stat reflectă şi structura economiei româneşti.

„În ultimii cinci ani am mai avut scheme de ajutoare de stat, însă dacă ne uităm la rezultatele lor şi la indicatorul şomaj, nu aş spune că au avut un impact substanţial. Şomajul a crescut, chiar dacă economia şi-a revenit. Firmele gândesc pe termen lung. Când ai o companie care trebuie să supravieţuiască în condiţii de criză, apetitul pentru angajări, chiar cu astfel de scheme de ajutor de stat, rămâne redus. Pe termen lung soarta unei firme depinde de piaţă, nu de scheme de ajutor de stat. Măsura este binevenită. Dar, dacă piaţa nu dă semne de stabilizare, companiile nu iau decizii să angajeze, doar pentru că există o schemă de ajutor de stat“, a comentat analistul Aurelian Dochia.

Multinaţionalele reacţionează cu mai mare promptitudine şi au capacitatea de a se mobiliza mai repede să îndeplinească toate condiţiile, depăşind birocraţia, a arătat Dochia.
 

Ce condiţii tebuie să îndeplinească firmele

Firmele nou-înfiinţate vor putea să beneficieze de ajutor de stat în baza noii scheme dacă la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 20.000 lei, pe care îl menţin până la sfârşitul perioadei de monitorizare, au acţionari/manageri cu experienţă în domeniul pentru care solicită finanţare şi nu aparţin unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii doi ani anterior depunerii cererii o altă întreprindere care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare.

Pe de altă parte, companiile aflate în activitate pot să primească ajutor de stat în baza noii scheme dacă au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi capitalurile proprii au fost pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat. Concomitent cu aceste condiţii toate companiile care vor să acceseze ajutoare de stat trebuie să îndeplinească şi opt criterii de eligibilitate.

Ministerul Finanţelor avea în analiză în primele două luni ale acestui an un număr de 22 de proiecte de investiţii, pe schemele aprobate în anii trecuţi, în valoare totală de 465,5 mil. euro pentru care au fost solicitate ajutoare de stat de 165,7 mil. euro. În urma realizării acestor investiţii urmează să fie create 4.962 de noi locuri de muncă.

Guvernul a prelungit până în iunie 2014 două scheme de ajutoare de stat care urmau să expire în 2013, ceea ce reprezintă un stimulent pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă, după cum apreciază analiştii.

Anul trecut, valoarea totală a celor 23 de proiecte de investiţii aprobate a fost de 680,87 mil. euro, iar în urma realizării acestor proiecte s-a anticipat crearea a 7.967 de noi locuri de muncă. Pentru aceste proiecte Ministerul Finanţelor a aprobat ajutoare de stat în valoare totală de maximum 215,9 mil. euro. În anul 2013 s-au plătit ajutoare de stat de 69,3 mil. euro.

Guvernul acordă ajutor de stat prin trei scheme de finanţare - HG 1680/2008, HG 753/2008 şi HG 797/2012. În baza primei scheme, 15 companii au primit anul trecut ajutoare de stat de circa 111 mil. euro pentru a realiza investiţii de 282 de milioane de euro care creează 4.306 locuri de muncă.

Cea mai mare parte a ajutoarelor de stat au ajuns la sectorul auto, o industrie cu afaceri de 12,5 miliarde de euro în care lucrează peste 100.000 de oameni. Ultima schemă susţine utilizarea tehnologiilor noi, iar în baza ei au fost acordate anul trecut ajutoare de stat de 67 de milioane de euro pentru şapte firme din IT pentru a crea peste 3.151 locuri de muncă.

În ultimii şase ani în România au fost susţinute investiţii de peste 2 miliarde de euro cu ajutoare de stat de aproape 700 de milioane de euro, marele câştigător fiind industria auto.

 

Caracteristicile noii scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă

  • Bugetul maxim al schemei este de 2,7 mld. lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 mil. euro, cu posibilitatea suplimentării.

  • Perioada de valabilitate a schemei în care se pot emite acorduri pentru finanţare este de 7 ani, respectiv 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2020.

  • Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2025, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

  • Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 1.500.

  • Noua schemă de ajutor de stat are în vedere finanţarea sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise, a costurilor salariale, la nivelul maxim al salariului mediu brut, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de minimum 20 de locuri de muncă determinate de realizarea unei investiţii iniţiale.

Sursa: Ministerul Finanţelor

Bilanţul ajutoarelor de stat aprobate în perioada 2007-2014

  • Au fost emise: 55 acorduri de finanţare;

  • Valoarea totală a investiţiilor: 2,29 mld. euro;

  • Valoarea ajutoarelor de stat aprobate: 684 mil. euro;

  • Valoarea ajutoarelor de stat plătite: 259,18 mil. euro;

  • Numărul de noi locuri de muncă pe care urmează să le creeze societăţile beneficiare de ajutor de stat ca urmare a realizării investiţiei: peste 19.000;

  • Valoarea contribuţiilor la dezvoltarea regională: peste 1,7 mld. euro;

  • Domenii prioritare în care se realizează investiţiile: auto, fabricarea de material rulant, aeronautică, servicii IT&C, mase plastice, energie regenerabilă, sănătate, turism, industria alimentară, electrocasnice, celuloză şi hârtie.

  • Cadrul legislativ în baza căruia au fost aprobate ajutoarele de stat: H.G. nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile; H.G. nr. 753/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind dezvoltarea regională prin stimularea investiţiilor şi H.G. nr. 797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă; cele trei scheme sunt în derulare până la 30 iunie 2014.

Sursa: Ministerul Finanţelor

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014